Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Frivilliga på väg till Samarra

Foto: MUSHTAQ MUHAMMED

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki börjar få bättre ordning på sina styrkor efter desorganisationen tidigare i veckan, då Isis-jihadister lyckades inta stora områden i landets nordvästra del.

Frivilliga har strömmat till Samarra som är "samlingsplats och utgångspunkt" för en motoffensiv mot jihadisterna, enligt al-Maliki.

- Det här är början på slutet för dem, sade al-Maliki på lördagen.

Premiärministerns uttalande inför arméofficerare i Samarra återgavs i irakisk tv, rapporterar Reuters.

Samarra ligger runt tio mil norr om Bagdad, på vägen mot landets andra stad Mosul som i veckan föll till den sunniextremistiska gerillan Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis).

Kabinettet har gett al-Maliki, som också är försvarschef, "obegränsade maktbefogenheter", enligt ett uttalande på regeringschefens egen webbsajt.

Premiärministern besökte den shiamuslimska Gyllene moskén. På webbsajten uppmanar han alla irakier att "kämpa i detta krig mot rättfärdighetens och trons fiender, som nyligen gjorde denna helgedom till måltavla".

Ett attentat 2006 mot den för shiamuslimer mycket heliga platsen i Samarra utlöste blodiga strider mellan Iraks shia- och sunnimuslimer.

Enligt en arméöverste nådde militära förstärkningar från den federala polisen och armén staden sent i fredags. Därifrån ska en motoffensiv utgå mot områden norrut, däribland städerna al-Dawr och Tikrit som intagits av Isis.

Under lördagen fortsatte lastbilar med frivilliga som sjöng patriotiska sånger att passera staden. Tusentals frivilliga uppgavs också ha anmält sig vid säkerhetsstyrkornas rekryteringsställen i provinserna.

Säkerhetsstyrkorna har omgrupperat sig och läget är annorlunda än i början av veckan då soldater tog av sig sina uniformer och klädde sig i civila kläder för att undkomma jihadisterna.

Soldater och klanmilis fann de brända kropparna efter tolv poliser när de återtog Ishaqi i provinsen Saladin, uppgav en polischef och en läkare. Det är en av de närmaste orterna till Bagdad som jihadisterna nått i sin offensiv.

Styrkor gick också in i närliggande al-Mutasim, enligt polischefen.

Polisen lyckades med hjälp av invånare fördriva jihadister från al-Duluiyya i samma provins.

- Invånare skjuter nu i luften för att fira, sade vittnet Abu Abdullah till AFP.

Säkerhetsstyrkor har lyckats behålla kontrollen över al-Muqdadiyya i Diyala-provinsen.

Irans president Hassan Rohani sade i ett tv-tal att Iran är berett att stödja Irak i kampen mot terroristgrupper. Det ska i så fall ske inom ramen för folkrätten, sade han enligt Reuters. Någon sådan begäran har ännu inte kommit från Bagdad.

USA:s president Barack Obama sade på fredagen att inga amerikanska trupper skulle skickas till landet. Under lördagen beordrade dock försvarsminister Chuck Hagel ett hangarfartyg samt två örlogsfartyg till Persiska viken. ”Detta kommer att erbjuda presidenten valmöjligheter om militära åtgärder skulle krävas för att skydda amerikanska liv, medborgare och intressen i Irak", upger Pentagon i ett uttalande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.