Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Frysande skolbarn får Kina att börja elda med kol igen

Kolvärmeverk i Jilin i nordöstra Kina.
Kolvärmeverk i Jilin i nordöstra Kina. Other: Imaginechina/Splash News

Omläggningen från smutsigt kol till gas har de senaste veckorna tvingat frusna skolelever i norra Kina att ha lektioner utomhus där de åtminstone värmts av solen. 

På torsdagen kom beskedet från myndigheter att högsta prioritet nu är ”att hålla folk varma”.

Beslutet från landets miljöskyddsdepartement kallas i ett meddelande ”dubbelt brådskande”. En tvärvändning görs därmed i satsningen på renare energi, skriver tidningen Folkets Dagblad.

Myndigheter i storstaden Tianjin och i provinserna Hebei, Shanxi, Shandong och Henan har fått besked om att använda kol igen eftersom tillgången till gas antingen är för knapp eller för att de nya installationerna inte är på plats.

Provinsmyndigheter uppmanas se till så att de kan garantera tillgången till kol samt att priset inte ökar eftersom viktigast av allt nu anses vara att hålla folk varma, skriver Hongkongtidningen South China Morning Post.

Utan värme skulle irritationen öka hos befolkningen. Det i sin tur kan skapa protester, något den centrala ledningen i Peking vill undvika.

Kina har de senaste åren inlett en snabb omläggning av energin för bostäder och industrier i norra Kina. Syftet är att få bukt med de notoriska luftföroreningarna. I Peking är omläggningen i stort sett klar, men förseningar på landsbygden i utbyggnaden av nya system har lett till att många orter stod utan värmesystem när vintern slog till för några veckor sedan.

_ När kylan blivit omöjlig att uthärda har jag fått eleverna att springa runt skolgården, vilket hjälper dem att behålla värmen, säger en lärare i grundskolan i Xiaotoukou i provinsen Hebei till tidningen Kinas ungdomsdagblad.

Det är bättre för barnen att stanna utomhus i det knappa solskenet istället i för i de kalla klassrummen, säger en förälder till tidningen.

Minst lika allvarlig är varningen som på torsdagen kommer från Kinas nationella oljebolag, CNPC, som varnar för att brist på gas kan uppstå om landet drabbas av extremt väder i vinter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.