Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 02:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fyra-andra-saker-att-halla-koll-pa-2020/

Världen

Fyra andra saker att hålla koll på 2020

Valet i USA i november 2020 är en av årets största händelser. Här är några fler:

Kom hem. Den uppmaningen skickar regimen i Kina till Taiwans invånare inför valet 11 januari, som är viktigt för hela den asiatiska regionen. Förhoppningen från Peking är att det Kinavänliga partiet Kuomintang ska vinna och föra Taiwan närmare ett enande med folkrepubliken. Men protesterna i Hongkong har gett president Tsai Ing-wen, som representerar det demokratiska progressiva partiet, medvind.

Marianne Björklund, korrespondent i Peking 

Den 31 januari lämnar Storbritannien EU. Under en övergångsperiod är nästan allt som förut, men till årsskiftet ska parterna ha blivit överens om nytt handelsavtal, nytt fiskeavtal, samarbete i säkerhetsfrågor med mera. Då blir ”riktiga” brexit. Tiden är knapp. Denna gång kommer dessutom EU-länderna att strida inbördes om vilka som är viktigaste områdena att förhandla om.

Pia Gripenberg, korrespondent i Bryssel

Den 26 april hålls en folkomröstning i Chile om att skriva om landets grundlag. Det är ett resultat av de massiva demonstrationerna som skakade Chile under oktober 2019. Den förra grundlagen skrevs av diktatorn Augusto Pinochet och ger militären rätt till en del av kopparexporten. Den senaste opinionsundersökning visar att 77 procent av väljarna är för att grundlagen skrivs om.

Henrik Brandão Jönsson, korrespondent i Rio de Janeiro

Under senvåren, troligen i maj, är det presidentval i Polen. Den sittande presidenten Andrzej Duda, är nominerad av det styrande högernationalistiska partiet Lag och rättvisa (PIS) för en ny fyraårig mandatperiod. Även om mycket pekar på en ny seger för Duda är opinionssiffrorna osäkra i vad som kan betecknas som ett ödesval; polackerna röstar ja eller nej till en fortsatt utveckling mot ett auktoritärt enpartistyre.

Michael Winiarski, korrespondent i Warszawa

Martin Gelin: Därför kommer 2020 inte att likna tidigare presidentval