Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fyra års fängelse för Facebook-meddelanden

I spåren av upploppen i England har domstolarna gått hårt fram. Två unga män har dömts till fyra års fängelse för att ha uppmanat till upplopp.

En 20-åring använde Facebook för att skapa ett ”event” kallat ”Smash down in Northwich town”, men ingen förutom polisen dök upp vid McDonalds-restaurangen som var angiven som mötesplats.

Domaren som dömde sade att 20-åringen hade begått en ”ond handling”.

En 22-åring lyckades däremot orsaka oro när han skapade en webbsida som hette ”The Warrington Riots”. När han vaknade upp med baksmälla dagen efter, skriver brittiska Guardians nätupplaga, tog han bort sidan och bad om ursäkt.

Hans meddelande hade gått ut till 400 Facebook-kontakter. Men något upplopp i Warrington blev det inte.

Domaren konstaterade att 22-åringen hade orsakat verklig panik och tackade polisen för att den genom att övervaka webbsidan lyckades stoppa ett eventuellt upplopp.

Fler exempel på hårda straff finns: En student fick sex månaders fängelse för att ha tagit en flaska vatten i en livsmedelsaffär. En man i Manchester hotas av fängelse för att ha tagit två skopor glass. Enligt Guardian gav han bort glasstruten eftersom han inte tyckte om smaken.

De hårda straffen kritiseras av advokater och människorättsgrupper. Uppåt 1.300 misstänkta efter upploppen har hittills ställts inför skranket. I måndags hade 115 personer dömts.

De lägsta instanserna där de dömts (magistrates courts) har fått rådgivning av sakkunniga (justices clerks) att strunta i normala riktlinjer för domar när det handlar om brott som har att göra med upploppen.

Det här kommer enligt bedömare att medföra att överklagandena blir många och tar lång tid.

– Tanken att regelboken slängs ut genom fönstret slår mig som en inneboende orättvisa, säger Paul Mendelle, tidigare ordförande för det engelska juridiska samfundet Criminal Bar Association, till Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.