Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fyra av fem flyktingar hamnar inte i väst

Invandring har blivit politisk dynamit. Den pekas ut som en av de största utmaningarna för världens rika länder. Men trycket här är ingenting mot hur det ser ut i fattiga länder. Asylströmmen till den rika världen minskar dramatiskt, visar nya siffror. DN inleder idag en ny serie om vår tids kanske känsligaste fråga.

Debatten finns på flera håll i Europa. Invandringen pekas ut som ett växande problem i flera länder. Nya partier seglar upp som valvinnare när de kräver hårdare restriktioner mot invandring.

Inte på 15 år har så många befunnit sig på flykt som nu, enligt FN:s flyktingkommissariat, UNHCR. Det handlar om 44 miljoner människor.

Men bara en väldigt liten del tar sig till den välbärgade delen av världen.

Den överväldigande majoriteten av världens flyktingar, som har tvingats överge sina hem, lever som flyktingar i en annan del av hemlandet. Idag uppskattas 27 miljoner vara så kallade internflyktingar.

Ungefär 17 miljoner har tagit sig över gränsen till ett annat land, oftast till ett fattigt grannland som även det ofta påverkats av konflikten.

Faktum är att hela 80 procent av världens alla flyktingar lever i ett utvecklingsland.

Samtidigt har antalet asylsökande i västvärlden sjunkit dramatiskt under de senaste tio åren. I USA och Kanada har siffran sjunkit från 150.000 till 100.000 per år.

Det är i Europa som den stora förändringen skett – en tydlig minskning från nästan en halv miljon per år till knappt 300.000.

När DN träffar FN:s flyktingkommissarie António Guterres tar han omedelbart upp händelserna i Nordafrika och båtarna över Medelhavet, som fick italienska ministrar att tala om "en massinvandring av bibliska proportioner".

Som en följd av upproret i Libyen flydde en miljon till Egypten och Tunisien. De togs emot av fattiga familjer som delade med sig av det lilla de hade. När sedan en proportionellt sett väldigt liten grupp tar sig över Medelhavet stiger det politiska tonläget i EU omedelbart, säger han till DN.

Strängare gränskontroller kan ha bidragit till att asylströmmen till Europa minskat, menar Guterres. Det finns inte bara en enkel förklaring till att siffran dalat efter toppnoteringarna runt år 2000.

De värsta konflikterna just nu pågår långt från Europa. Att ta sig från Somalia och Afghanistan till Europa är inte bara svårt. Det krävs dessutom att flyktingarna blandar sig med kriminella människosmugglare. Många flyktingar varken vill eller vågar det.

Idag krävs visum för en inresa i den europeiska passunionen Schengen från många utomeuropeiska länder. Den som misstänkas vilja stanna kvar får i princip aldrig en visering i passet. Men de, till exempel somalier, som lyckas ta sig in illegalt har ofta goda chanser att få asyl eftersom de anses ha skyddsbehov enligt internationella konventioner.

Vi har en situation som är totalt konstgjord, säger Guterres.

För att avlasta och minska lidandet i överfulla flyktingläger, och för att flyktingarna inte ska behöva göra livsfarliga resor med hjälp av smugglare, har UNHCR uppmanat EU:s medlemsländer att ta emot kvotflyktingar direkt från krishärderna. Men intresset bland de europeiska länderna är minst sagt svalt.

Just nu befinner sig 917.000 somaliska flyktingar i grannländerna Kenya och Etiopien, som är hårt drabbade av den senaste östafrikanska svältkatastrofen. Kvar i Somalia finns 1,4 miljoner internflyktingar, som ofta saknar tillgång till mat och vatten. När situationen i Somalia har varit som värst under det senaste året har 10 000 flyktingar anlänt till Kenya varje månad. Det är nästan lika många som de sammanlagt 14 350 somalier som lyckades ta sig till Europa för att söka asyl under hela 2010.

Inbördeskriget i Somalia bröt ut 1991. FN:s flyktingkommissarie oroas över att allt fler flyktingar befinner sig på flykt under allt längre tid. Många konflikter har blivit långvariga och UNHCR har samtidigt fått svårigheter att hitta stabila samarbetspartners i de krisdrabbade länderna.

Afghanerna, som är den största flyktinggruppen i världen, har varit på flykt sedan den sovjetiska invasionen i Afghanistan 1980.

Med 1,7 miljoner afghaner är Pakistan i dag det land i världen som hyser flest flyktingar. Under det utdragna kriget med Sovjet beräknas 3 miljoner afghaner ha flytt över gränsen in i nordvästra Pakistan. Som högst uppgick antalet afghaner till 5 miljoner år 2000, med dem inräknade som fötts i exil sedan kriget började. Sedan dess har många återvänt hem, frivilligt eller inte. I Afghanistans andra grannland, Iran, finns idag cirka 1 miljon afghaner. Många lever illegalt och utför tunga jobb. Genom åren har hundratusentals utvisats med tvång, vilket gjort att en del fortsatt flykten bland annat till Europa och Förenade Arabemiraten.

Under det senaste året har antalet asylsökande afghaner i Europa åter stigit, vilket sannolikt beror på att instabiliteten och våldet i Afghanistan ökar.

I de små båtarna på Medelhavet och grupperna som vandrar över gränsfloden Evros, mellan Grekland och Turkiet, blandas numera arbetsmigranter och flyktingar.

Den totala migrationen i världen har mångdubblats. Idag beräknas 3 procent av jordens befolkning vara migranter. Bland dessa finns både välutbildade som flyttar runt mellan olika toppjobb och västafrikaner som plockar grönsaker i sydeuropa.

För utvecklingsländernas tillväxt har migranternas transferreringar hem blivit allt viktigare. Förra året tog utvecklingsländerna emot 325 miljarder dollar från medborgare som arbetade utomlands, enligt Världsbanken. I Världsbankens rankning av instabila stater var det Sudan som med 3,2 miljarder dollar förra året toppade listan över inkomster från med medborgare i utlandet.

FN:s flyktingkommissarie är djupt bekymrad över att det blir allt svårare för flyktingar att ta sig in Europa och söka asyl. När EU, med hjälp av den gemensamma gränspolisen Frontex, skyddar sig mot illegal invandring är det av högsta vikt att samtidigt säkra flyktingarnas möjlighet att över huvud taget få söka asyl i Europa.

Annars är det vi som driver flyktingarna i armarna på kriminella smugglare och människohandlare, säger Guterres.

Tio-i-topp flyktingmottagande länder

Pakistan var det land som hade flest flytkingar i världen 2010.

Pakistan: 1.900.600

Iran: 1.073.400

Syrien: 1.005.500

Tyskland: 594.300

Jordanien: 450.900

Kenya: 402.900

Tchad: 347.900

Kina: 301.000

USA: 264.600

Storbritannien: 238.100

ÖVRIGA

Kanada: 165.549

Sverige: 82.629

Nederlanderna: 74.961

Syd-Afrika: 57.899

Norge: 40.260

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.