Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fyra danskar döda av grissmitta

I Danmark har grisuppfödarnas generositet med antibiotika gjort att resistenta bakterier uppkommit.
I Danmark har grisuppfödarnas generositet med antibiotika gjort att resistenta bakterier uppkommit. Foto: M.L. Johnson/AP

Fyra personer i Danmark har dött av de resistenta bakterier som många danska grisar bär på. Myndigheterna kritiseras för att passivt se på när smittan sprids.

Nära nio av tio danska grisar, 88 procent, som fötts upp konventionellt bär på MRSA, en resistent bakterie. Att människor dött av samma bakterie blev känt först nyligen. En läkare som vittnade i en rättegång i Århus för två veckor sedan berättade att sammanlagt tre danskar hade dött av grisarnas bakterie.

För några dagar sedan bekräftade den danska myndigheten Statens serum institut att ytterligare en person avlidit. De tidigare personerna avled under 2012 och 2013, den fjärde för några veckor sedan. Samtliga avled av blodförgiftning som inte kunde hävas eftersom antibiotikan inte bet på MRSA-bakterien.

– Fyra personer är en uppseendeväckande utveckling även om vi har vetat att något allvarligt kommer att hända, säger Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi och överläkare vid Odense universitetssjukhus. Han vittnade i rättegången och är oroad över utvecklingen.

– Myndigheterna är helt passiva, det är som om de inte vill, eller kan, förstå problemet trots att vi har försökt uppmärksamma dem de senaste fem åren, säger han.

Antalet danska grisar som bär på MRSA har ökat explosionsartat, från 13 procent 2009 till 88 procent 2013. I dansk vård klassas grisbönder och andra som handskas med djuren som en riskgrupp och får specialbehandling.

Grisbakterien har inte ansetts ha lätt att smitta till människor och inte heller smitta från människa till människa.

Att ingen av de nu kända danska dödsfallen har haft direkt kontakt med grisar är anmärkningsvärt.

– Det vi ser är toppen av ett isberg. Fyra döda utan påvisbar kontakt med grisar säger mig att bakterien har börjat smitta på annat vis, säger Hans Jørn Kolmos.

Även bland människor i Danmark har bakterien ökat explosionsartat. År 2007 rapporterades 14 smittade personer, förra året var siffran 648. Och kurvan fortsätter stiga, hittills i år har över 200 fall rapporterats, fler än under hela 2012.

Myndigheterna har kritiserats för att mörklägga smittan. I rättegången där dödsfallen kom fram är två journalister, Kjeld Hansen och Nils Mulvad, åtalade för att ha publicerat namnen på tolv gårdar där MRSA-bakterien fanns.

– För allmänintresset är det nödvändigt att berätta vilka gårdar som är smittade. Såväl anställda, som besökare och grannar har rätt att veta var det finns infekterade grisar, säger Nils Mulvad.

Enligt åtalet har journalisterna brutit mot sekretessen för personliga sjukdomsuppgifter. Nils Mulvad påpekar att de utpekade gårdarna är företag som omsätter mångmiljonbelopp.

– Det här handlar om att man försöker dölja smittan. Normalt skulle man varna för något så samhällsviktigt, men myndigheterna gör ingenting för att minska smittspridningen, säger han.

Hans Jørn Kolmos är också kritisk:

– Ingen vet hur många grisbesättningar som är smittade eftersom grisproducenterna motsätter sig kontroll, säger han.

Uppgiften att 88 procent av grisarna bär på MRSA bygger på stickprovskontroll i slakterierna. Men eftersom grisarna kan smitta varandra i transporten är det oklart hur många gårdar som har bakterien.

Hans Jørn Kolmos berättar att man nu diskuterar om det innebär en risk att äta av köttet. Hittills tyder inget på det, men vid en undersökning 2010 hittades bakterien i tio procent av köttet. Sedan dess har ingen ny undersökning gjorts.

Resistenta bakterier är ett av de allvarligaste hoten mot människors hälsa och har dödat 25000 personer bara i EU.

Av all antibiotika som används i världen går två tredjedelar till djuruppfödning, skrev DN den 8 maj. Och det ökar de resistenta bakterierna. I Danmark, som använder tre gånger så mycket antibiotika som Sverige, finns 12,2 miljoner grisar, i Sverige cirka 1,5 miljoner. MRSA-bakterien har bara hittats i en svensk gris.

– Vi har i åratal kritiserat våra grisproducenter för alltför stor antibiotika användning men det har man inte lyssnat till, säger Hans Jørn Kolmos .

Medan svenska veterinärer behandlar de flesta djuren individuellt kan danska uppfödaren få stora doser antibiotika att själv dela ut,

– Man ger i fodret och medicinerar både friska och sjuka djur. Det är en fundamental brist på förståelse för risken med antibiotika, säger Hans Jørn Kolmos.

Han tror att smittan kan stoppas men är frustrerad över att ingenting görs.

– Myndigheterna har beröringsskräck, de vet inte vad de ska göra. De tänker väl på den danska grisexporten. Men jag är läkare jag måste tänka på människors hälsa, säger Hans Jørn Kolmos.

Fakta. MRSA

• MRSA är meticillin­resistenta gula stafylo­kocker.

• De orsakar infektioner hos människor och djur.

• Smittan fanns tidigare främst i vården men finns nu även ute i samhället och kan överföras mellan människa och djur.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.