Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fyra döda vid skolskjutning i Kanada

Minst fyra personer dödades vid en skolskjutning i kanadensiska La Loche. En person har gripits för dådet. ”Jag skrek och sade åt människor att ta sig ut”, säger eleven Noel Desjarlais.

Skolchefen Ken Ladouceur uppger att han fick ett samtal från rektorn på skolan tidigt på fredagseftermiddagen, lokal tid. Rektorn ska ha sagt att det fanns en ”aktiv skytt” i en av byggnaderna, uppger CTV News Saskatoon.

Polisen fick inledningsvis uppgifter om att det rörde sig om fem dödsoffer, rapporterar TT. För närvarande kunde man dock bara bekräfta att fyra personer hade dött. Tillståndet var även kritiskt för två personer, skriver Reuters. Sjukhuset i La Loche har tagit emot flera skottskadade patienter, det är oklart hur många.

– Det här är självklart alla föräldrars värsta mardröm, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

En student berättar om skottlossningen. 

– Jag sprang ut ur skolan. Många skrek, det var omkring sex, sju skott innan jag kom ut. Jag tror att det var fler skott efter att jag hade kommit ut, säger Noel Desjarlais till CBC News.

Han klarade sig undan skjutningen utan skador.

– Jag skrek och sade åt människor att ta sig ut genom dörrarna, säger han.

Teddy Clark, som är ledare för ursprungsbefolkningens Clearwater River Dene Nation, säger till National Post att invånarna i La Loche är förtvivlade.

– Både Clearwater och La Loche, många människor befinner sig i chock. Det här något som du vanligtvis bara ser på tv, säger han.

Enligt chefen för brandkåren har en pojke med ett skjutvapen frihetsberövats. Vice borgmästare Kevin Janvier bekräftar att en person har gripits, uppger Reuters. 

– Det är bara tragiskt och alla springer omkring. Jag är inte hundra procent säker på vad som hände, men det startade i hemmet och slutade i skolan, säger han till National Post. 

Skolan La Loche Community School skriver på sin Facebooksida att det är en nödsituation på skolan. Ingen släpps in eller ut förrän polisen ger klartecken. 

Skjutningen ska ha inträffat i en byggnad för elever i årskurs sju till tolv. Skolan består av två byggnader, som sammanlagt inhyser omkring 900 elever. 

Allmänheten uppmanas att undvika området. 

Samhället La Loche ligger i nordvästra delen av provinsen Saskatchewan och har cirka 2.500 invånare.

Masskjutningar är relativt sällsynta i Kanada, som har striktare vapenlagar än USA. 1989 dog 14 personer i landets hittills värsta skolskjutning som inträffade på Ecole Polytechnique i Montreal, skriver Reuters. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.