Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fyra-enkla-forhallningsregler-som-gor-att-is-ledaren-al-bagdadi-gackar-usas-underrattelsetjanst/

Världen

Fyra enkla förhållningsregler som gör att IS-ledaren al-Bagdadi gäckar USA:s underrättelsetjänst

Foto: AOB/LNG

Världens säkerhetsexperter och underrättelsetjänster analyserar som bäst propagandavideon från den högste IS-ledaren Abu Bakr al-Bagdadi. ”Världens mest jagade man” har lyckats hålla sig undan i snart ett decennium, trots att han gömmer sig i ett avgränsat område.

Rätta artikel

Lite mer än en vecka har gått sedan IS allerhögste ledare Abu Bakr al-Bagdadi tog bladet från munnen och framträdde i ett förinspelat videoklipp. 

Den arton minuter långa tiraden som vidarebefordrades av IS propagandakanal al-Furqan har fått enorm uppmärksamhet i världens medier och har analyserats in i minsta detalj av stormakternas underrättelseexperter. 

Det noteras att ”kalifen” är välnärd - klart rundare än när han framträdde offentligt senast, för närmare fem år sedan, i juni 2014. Då talade IS-ledaren i al-Nurimoskén i den irakiska miljonstaden Mosul, som erövrats av IS-terrorister i en blixtattack.

Dessutom är den nu 48-årige al-Bagdadi bleksiktig, något som tyder på att han i huvudsak vistas inomhus, och hans långa skägg har grånat. Något han delvis försökt dölja med hennafärg. Enligt webbsajten islamqa.info, som ger råd om tolkningar av Koranen, motsätter sig skriften hårfärgning förutom med henna. 

Jämfört med segervissheten sommaren 2014 ser läget i dag helt annorlunda ut för IS i allmänhet och för al-Bagdadi i synnerhet. IS har blivit av med hela sitt självutropade ”kalifat”, som för fem år sedan omfattande ett landområde jämförbart med Storbritanniens. 

Abu Bakr al-Bagdadi, ”kalifen” själv, har förlorat hela sin inre krets av rådgivare och ideologer, sammanlagt ett fyrtiotal personer. De har spårats upp och dödats av framför allt amerikanskt attackflyg.

I sitt senaste tal är IS-ledaren filmad på okänd ort, och det på goda grunder. Den 48-årige al-Bagdadi kallas numera för världens mest jagade man. USA:s administration har satt ett pris på hans huvud. 25 miljoner dollar – 240 miljoner kronor enligt aktuell valutakurs – tillfaller den person som kan ge sådana upplysningar att IS-ledaren kan gripas, död eller levande.

Men den svindlande belöningen har hittills inte lockat någon att skvallra om al-Bagdadis hemvist. Inte heller har det hjälpt att USA-alliansens signalspaningsflyg och drönare ständigt befinner sig i gränstrakterna mellan Syrien och Irak, där al-Bagdadi antas uppehålla sig.

Den irakiskkurdiska nyhetsbyrån Rudaw har intervjuat en av världens främsta experter på IS, den irakiske historikern och samhällsforskaren Hisham al-Hashimi. Enligt honom finns det egentligen bara tre ställen inom Syrien/Irak där al-Bagdadi kan befinna sig. I övriga delar av regionen har irakisk och amerikansk underrättelsetjänst i stort sett full kontroll.

De tre områden som al-Hashimi anger är ökenområdena i Anbarprovinsen i västra Irak, den uttorkade flodbädden Wadi Houran som sträcker sig över 30 mil från Iraks gräns mot Saudiarabien till floden Eufrat, och ökentrakterna öster om den syriska staden Homs. En fjärde möjlighet är att Abu Bakr al-Bagdadi tagit sin tillflykt till ”Muhammedhalvön”, IS-anhängarnas namn på Saudiarabien.

Amerikansk militär underrättelsetjänst har jagat Abu Bakr al-Bagdadi dag och natt i nio år, ända sedan han utsågs till ledare för Islamiska staten i Irak (ISI). Det var i maj 2010. Hans företrädare, Abu Omar al-Bagdadi, hade dödats av amerikanska styrkor.

Abu Bakr al-Bagdadi har dödförklarats åtminstone ett halvdussin gånger under dessa år. Hur kan det komma det sig att han lyckats undkomma de ständiga försåten från världens mest sofistikerade underrättelsetjänst? Enligt radio- och tv-bolaget BBC, som konsulterat brittiska säkerhetsexperter, beror det främst på att IS-ledaren benhårt följt fyra enkla regler:

1. Håll dig borta från allt digitalt.

2. Ring inga mobilsamtal.

3. Använd inte satellittelefon. 

3. Håll dig i ständig rörelse - stanna aldrig mer än två nätter på samma ställe.

Till al-Bagdadis fördel talar också att han har hjälp av veteraner inom Saddam Husseins underrättelsetjänst, som har specialkunskap i att röra sig under radarn och dessutom god lokalkännedom, till skillnad från fiendens signalspanare och drönaroperatörer.

BBC påpekar också att den astronomiska belöningen som USA utlyst inte nödvändigtvis är något oemotståndligt lockbete: den som faller för frestelsen att sälja IS-ledaren till fienden blir förvisso fruktansvärt rik, men får också räkna med att tillbringa resten av sitt liv på flykt undan fanatiska IS-sympatisörer.