Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fyra-fria-stader-soker-eus-stod-i-kamp-mot-populism/

Världen

Fyra ”fria städer” söker EU:s stöd i kamp mot populism

Prags borgmästare Zdenek Hrib, Budapests Gergely Karácsony, Bratislavas Matus Vallo och Warszawas Rafal Trzaskowski när de slöt pakten i december.
Prags borgmästare Zdenek Hrib, Budapests Gergely Karácsony, Bratislavas Matus Vallo och Warszawas Rafal Trzaskowski när de slöt pakten i december. Foto: Attila Kisbenedek/AFP

Borgmästarna i huvudstäderna Warszawa, Budapest, Prag och Bratislava har slutit en pakt mot de högerpopulistiska regeringarna i sina hemländer. På onsdagen är de i Bryssel för att söka pengar för projekt som ska motverka populism.

Regeringarna i de så kallade Visegradländerna Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien har utmärkt sig genom att gå på tvärs mot EU i en rad frågor från invandring till klimat och även utmana rättsprinciper.

Framför allt är det de högerpopulistiska regeringarna i Polen och Ungern som bråkar med Bryssel och framställer sina styren som företrädare för ”folket” mot ”eliten”.

Men invånarna i de fyra ländernas huvudstäder är inte med på det tåget. De borgmästare som valts i Warszawa, Budapest, Prag och Bratislava har en liberalare och progressivare agenda.

I december slöt de en allians, ”de fria städernas pakt”, där de lovade att arbeta tillsammans för att möta storstadens utmaningar.

– Med ordet ”fri” menar jag oberoende från den växande tendensen mot populism, sade Bratislavas borgmästare Matus Vallo då.

De fyra borgmästarna har också kallat sina städer ”öar av demokrati”.

På onsdagen besöker de Bryssel med en gemensam propå som syftar till att få loss riktade stödpengar från unionen. Dragkampen om pengarna i EU:s nya långtidsbudget har just börjat intensifieras.

Budskapet från de fyra huvudstädernas ledare är att om unionen kanaliserar pengar direkt till de fyra huvudstäderna åtar de sig att effektivt tackla flera av de samhällsproblem som visat sig göda populism på hemmaplan.

Enligt Prags 38-åriga borgmästare Zdenek Hrib vill de ”bygga motstånd mot populism genom positiva lösningar”, skriver Politico.

Borgmästarnas politiska motståndare menar att utspelet bara är ett politiskt motiverat försök att sno åt sig pengar när EU:s sjuårsbudget nu ska spikas.

De fyra städerna bespetsar sig på en beskärd del av den kaka om 330 miljarder euro som ska fördelas inom de så kallade sammanhållningsfonderna för regionala satsningar.

Men även om EU-organen skulle köpa idén om riktade satsningar till rent urbana program är det inte mycket Bryssel kan göra om regeringarna i de fyra berörda länderna vill styra om pengarna.

”De fria städernas pakt” slöts på en symboltyngd plats i Budapest: i lokaler som tills nyligen tillhörde CEU, ett universitet grundat av miljardären och filantropen George Soros, som de högerpopulistiska regeringarna ofta anklagar för att vara hjärnan och finansiären bakom vänsterliberala idéer och förslag.

Ungerns regering tvingade 2018 CEU att flytta till Wien.

Läs mer: Fyra huvudstäder i uppror mot populistiska regeringar