Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fyra israeler sköts ihjäl i terrordåd

Efter att ha skjutit ihjäl fyra civilpersoner på Västbanken hotar Hamas militära gren nu med flera terrorattacker. Dödsskjutningen sätts i samband med de fredsförhandlingar mellan Israel och Palestina som inleds i USA på onsdag.

Dödsskjutningen ägde rum på väg 60 vid infarten till bosättningen Kiryat Arba, nära Hebron vid 19.30-tiden lokal tid på tisdagskvällen. Israels regering beslutade omedelbart att höja landets beredskap. En av de dödade ska ha varit en gravid kvinna, skriver Jerusalem Post och Haaretz som anger de dödas åldrar till 25, 25, 40 och 40.

De fyra, som var två par, kom alla från bosättningen Beit Hagai och färdades i bil när attacken inträffade. Ögonvittnen har berättat hur alla fyra träffades av en första skottsalva men hur sedan de beväpnade männen gått fram till bilen och fortsatt skjuta.

Enligt den israeliska militären utfördes attacken av beväpnade palestinier. Hamas har redan hyllat dödsskjutningen men sagt sig inte stå bakom den, skriver Reuters. Mindre än en timma senare tog dock Hamas beväpnade gren på sig morden som de kallar för "hjältemodiga" och hotar med att utföra flera liknande dåd.

- Attacken är en av flera liknande, några har redan utförts, andra kommer att följa, sa Abu Ubaida, en talesman för Hamas väpnade gren till Reuters.

Också andra inom Hamas har hyllat morden:

"Hamas hyllar attacken och betraktar den som en naturlig reaktion på den kriminella ockupationen", sa  Sami Abu-Zuhri, en talesman för Hamas i Gaza strax innan Hamas tagit på sig skulden.

Den palestinska myndighetens premiärminister Salam Fayyad fördömde morden och sa i ett uttalande till Reuters att de skadar palestinska intressen.

Israeliska medier skriver att attacken kan ses som ett försök att sabotera de fredsförhandlingar som startar i Washington DC på onsdag, förhandlingar som Hamas motsätter sig. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu informerades om attacken medan han befann sig i luften på väg till fredsförhandlingarna.

Strax efter landningen i Washington DC efter klockan 21 svensk tid publicerade Benjamin Netanyahu ett skriftligt uttalande om händelsen. Där konstaterade han att morden visar på behovet av att Israel fortsätter att arbeta med sina säkerhetsfrågor men att händelsen inte kommer att påverka fredsförhandlingarna.

"Det här blir ett test på dessa förhandlingar", skrev Netanyahu i uttalandet.

Sent på tisdagskvällen svensk tid fördömde också Vita huset dådet och uppmanade parterna att inte låte det som hänt påverka dem i de kommande fredsförhandlingarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.