Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 15:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fyra-kroppar-hittade-pa-cypern-seriemordare-skakar-turiston/

Världen

Fyra kroppar hittade på Cypern – seriemördare skakar turistön

Polisens dykare hittade under söndagen kroppen av en kvinna som sänkts ner i en resväska i en gruvsjö med höga gifthalter utanför Nicosia. Polisen leddes till platsen av den 35-årige man som har erkänt totalt sju mord. Foto: Petros Karadjias/AP

En militärofficer på Cypern har erkänt mord på fem kvinnor han träffat genom dejtingsidor, samt två av offrens barn. Under söndagen hittades den fjärde kroppen på två veckor, i vad som kallas turistöns första seriemördarfall.

Rätta artikel

Den 14 april hittade turister av en slump kroppen av en kvinna i 40-årsåldern som varit försvunnen i nästan ett år, i ett övergivet gruvschakt strax utanför Cyperns huvudstad Nicosia. 

Polisen sökte vidare i schaktet för att se om man även kunde hitta kvinnans unga dotter, som också anmälts försvunnen, men fann i stället en annan kropp som tros vara en filippinsk kvinna som försvann förra året.

I torsdags uppgav den misstänkte för morden, en 35-årig kapten i den cypriotiska militären, att det fanns fler offer. Efter hans uppgifter hittade polisen kroppen av en kvinna som tros ha nepalesiskt ursprung på en militär skyttebana, och under söndagen hittades ännu en kropp i en förorenad gruvsjö utanför Nicosia. 

– Efter mycket och ihärdigt arbete med många svårigheter drogs en resväska upp från sjön, ihållande kroppen av en kvinna och ett cementblock, säger utredningschefen Neofytos Shailos till Reuters.

Den misstänkte 35-åringen uppges ha träffat kvinnorna på dejtingsajter, och i två av fallen tros han även ha dödat unga döttrar till offren. Den morbida historien har skakat om Cypern, där det annars är ovanligt med mordfall med fler än ett offer. Enligt The Independent har önationen inte varit med om ett dubbelmord sedan 1993 och aldrig tidigare drabbats av en seriemördare.

– Den här formen av brott saknar motstycke för Cypern, sade polischefen till reportrar förra veckan.

Befolkningen har även upprörts över det faktum att mördaren specifikt tycks ha riktat in sig på kvinnor som kommit till landet för att arbeta, en uppfattning som också uttrycktes av landets president Nicos Anastasiades under fredagen.

– Sådana instinkter går emot vår kulturs traditioner och värderingar, sade han enligt New York Times.

Genom 35-åringens egna uppgifter kopplas han till mord av kvinnor som försvunnit för nästan tre år sedan, och många invånare kritiserar nu polisen för att inte ha utrett försvinnandena tillräckligt.

Polisen pekar i sin tur mot politikerna som inte godkänt deras rekommendation att låta polisen få tillgång till försvunna personers telefontrafik, mejl och andra personliga uppgifter.