Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fyra länder på kollisionskurs med ”väst-EU”

Foto: Boris Grdanoski/AP

BERLIN. Polen gör gemensam sak med Ungern, Tjeckien och Slovakien. De fyra är på kollisionskurs med ”väst-EU” i flyktingfrågan och träffas på måndagen i Prag för att lägga fram sitt alternativ – en stängning av gränsen mellan Makedonien och Grekland.

Visegrad är en liten ungersk stad. Den har gett namn åt den grupp länder som träffades där 1991 för att efter kommunismens fall inleda ett samarbete med siktet inställt på EU och Nato.

Numera kallar de sig V4 – Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien – och när de ett kvartssekel senare träffas i Prag kan de fira att de blivit en maktfaktor.

Förspelet inför veckans EU-toppmöte i Bryssel illustrerar hur flyktingpolitiken splittrar unionen.

Visegradgruppen har bjudit in premiärministrarna från Bulgarien och Makedonien till måndagens möte.

De som kallar sig ”de villigas koalition”, däribland Sverige och Tyskland, träffas omedelbart före torsdagens toppmöte på Österrikes ambassad i Bryssel. Den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu är inbjuden.

Strategierna krockar med varandra.

”De villiga” vill ha en lösning som går ut på att Turkiet stoppar flyktingsmugglingen mot att EU tar emot kontingenter av syriska flyktingar.

På Pragmötet står Makedonien i fokus. Landet är varken med i EU eller Schengensamarbetet. V4 vill hjälpa Makedonien att stänga sin gräns till Grekland och spärra den så kallade Balkanrutten.

De fyra vill inte ha några kontingenter, utan helt enkelt stoppa flyktingarna. Eftersom Grekland inte tycks klara det satsar man på Makedonien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.