Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 17:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fyra-oljefartyg-utsatta-for-sabotageoperationer-i-omanbukten/

Världen

Fyra oljefartyg utsatta för ”sabotageoperationer” i Omanbukten

Fyra oljefartyg har utsatts för ”sabotageoperationer” nära de territoriella vattnen i Förenade Arabemiraten, enligt landets utrikesdepartement.

Rätta artikel

Händelsen ägde rum i Omanbukten, men Förenade arabemiraten gav inga närmare detaljer om vilken typ av sabotage det rör sig om.

”Att utsätta oljefartyg för sabotage och hota besättningens liv anser vi vara en farlig utveckling”, sa landets departement via den statliga nyhetsbyrån WAM.

Saudiarabiens energiminister Khalid al-Falih säger att två av fartygen är saudiska och att ”sabotageattacken” hotar den globala oljeförsörjningen, rapporterar Reuters.

Viken är en viktig handelsväg för olja från Mellanöstern och ligger mellan gulfstaterna och Iran, som är inblandat i ett eskalerande ordkrig med USA över amerikanska sanktioner och landets militära närvaro i regionen.

Abdul Latif Al Zayani, generalsekreteraren i gulfstaternas samarbetsråd, sa i ett uttalande att händelsen kan ”öka spänningar och konflikter i regionen”.

Utrikesdepartementet uppmanade under måndagen omvärlden att agera för att ”förhindra liknande händelser” i framtiden.

Tidigare under söndagen rapporterade medier om explosioner i staden Fujairahs hamn. Detta förnekades av regeringen i Förenade Arabemiraten, som senare bekräftade att oljefartyg utsatts för sabotage. 

Inga personer skadades i samband med händelsen och ingen olja ska heller ha läckt ut.