Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 23:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fyra-saudiska-aktivister-slappta/

Världen

Fyra saudiska aktivister släppta

Saudiarabien har frigett fyra kvinnliga aktivister som suttit frihetsberövade i väntan på rättegång.

Rätta artikel

De fyra ingår i en grupp på sammanlagt elva kvinnor som förra året greps för att de arbetat med människorättsfrågor och varit i kontakt med utländska journalister och diplomater. I mars frigavs tre andra av de elva kvinnorna.

Släktingar till ytterligare två av de fortsatt frihetsberövade kvinnorna hade kallats till domstolen i Riyad, men fick inga besked om eventuella frisläppanden.

Under den pågående, men nu uppskjutna, rättegången har ett antal av kvinnorna vittnat om att de utsatts för såväl tortyr som sexuella trakasserier i häktet.

Gripandet av aktivisterna har ökat det internationella trycket på den saudiska regimen, men i april frihetsberövades minst nio aktivister, anklagade för att bland annat ha manat till stöd för kvinnorna. 

Det var det första större ingripandet mot aktivister i landet sedan journalisten Jamal Khashoggi mördats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i oktober förra året och landet satts under hård internationell press.

Läs mer: Protester efter Saudiarabiens massavrättningar – ung USA-stipendiat halshöggs

Ämnen i den här artikeln:

Saudiarabien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt