Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fyra skäl till att Egypten är viktigt

DN bad Mellanösternexperten Leif Stenberg förklara varför det som händer i Egypten får så mycket uppmärksamhet och spelar stor roll i omvärlden. Det här är de fyra viktigaste skälen enligt Stenberg.

Ledarrollen
Egypten har varit den ledande nationen i Mellanöstern under mycket lång tid och tagit på sig rollen att tala för alla araber. Här finns en betydelsefull historisk bakgrund i panarabismen på 50-, 60- och 70-talen som under en kort period förenade Egypten och Syrien i en gemensam nation . Den egyptiske presidenten Nasser var den stora inspiratören för denna ideologi med udden riktad mot västerländsk imperialism och den israeliska sionismen. Ledarrollen har emellanåt ifrågasatts, inte minst efter fredsavtalet med Israel (se nedan), men inget annat land har kunnat axla den på samma sätt.

Storleken
Med sina drygt 80 miljoner invånare är Egypten arabvärldens överlägset största land med långt mer än dubbelt så stor befolkning än något av de övriga länderna där.

Kulturen
Genom sina universitet, ledande teologer och betydande författare med mera är Egypten tongivande inom regionens finkultur. Men det gäller också på ett mer folkligt plan, i form av egyptiska tv-program som ses av många i andra länder. Inflytandet märks även i att många utanför landet lär sig den särskilda egyptiska dialekten av arabiska.

Freden
Allt sedan fredsavtalet mellan Egypten och Israel 1978 har Egypten setts som en garant för stabilitet i regionen och mot nya storkrig mellan Israel och dess grannar. Det är också en linje som fullföljts av den nu avsatte presidenten Mursi. Bland annat av det skälet har USA behandlat Egypten som en nyckelallierad och pumpat in mycket biståndspengar, framför allt i den egyptiska försvarsmakten.

Leif Stenberg är professor i islamiska studier och chef för Centret för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.