Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fyraåring full på handdesinfektion

Den fyraåriga förskoleflickan blev plötsligt omtöcknad, virrig och hölls inte upprätt. På sjukhuset var läkarna rådvilla tills man upptäckte att hon hade 1,9 promille alkohol i blodet.

Läkarna hittade först ingen förklaringen till flickans märkliga beteende. Hon genomgick datatomografi och man tog ryggmärgsprov utan resultat. Förskolepersonal och läkare var förbryllade tills mamman slutligen hittade boven i dramat: handdesinfektionen på toan. Hon hade lagt märke till att flickan hemma hade haft för vana att slicka händerna efter handtvätten.

Det visade sig att hon tydligen fått smak för det söta glycerinet, som är en ingrediens i desinfektionsmedlet. Enligt läkarna har hon pumpat i sig minst tio "portioner" ur flaskan, motsvarande 20 - 30 milliliter. Förskolan kommer att fortsätta använda samma desinfektionsmedel, men barnen övervakas nu noggrannare, lovar man.

Flickan fick inga men av sitt "fylleri" utan kunde lämna sjukhuset nästa dag. Händelsen som inträffade i Åbo redan i början av året beskrivs i den medicinska tidskriften Duodecim.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.