Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fyrverkerier och firande vid AKP:s högkvarter i Istanbul

01:31. Efter en jämn folkomröstning har Turkiet fattat ett historiskt beslut om att ge president Recep Tayyip Erdogan utökad makt.

Istanbul. Redan innan de sista rösterna var räknade började segerropen på regeringspartiet AKP:s högkvarter. Men det låg en besvikelse över ropen. Jasidan vann med svag majoritet, cirka 51,3 procent.

– Vi hade hoppats på bättre resultat men jag tror det blir bättre till nästa val, säger läkaren Rumeysa Elbai.

 

”Allah akbar, allah akbar”, skriker en grupp unga män och viftar med flaggor med president Recep Tayyip Erdogans ansikte på.

Plötsligt går några fyrverkerier av och alla småbarn börjar gråta. Sedan dras musiken i gång på hög nivå och de flesta viftar försiktigt med flaggorna. Men folk ser lite förvirrade ut. Har vi vunnit eller vad gäller?

De sista timmarna under söndagen var nervösa. Sällan har det varit så jämnt i ett val i Turkiet. När premiärminister Binali Yildirim till slut utropade segern var det fortfarande 1 procent kvar att räkna och segern var marginell med 51,30 procent. Det måste ses som ett nederlag för regeringspartiet som hade hoppats på mer än 60 procent. Dessutom förlorade de i städerna: Ankara, Istanbul och Izmir.

Men premiärminister Yildirim förkunnade i sitt tal att detta bara var början på en ny tid och att alla skulle se sig som vinnare. Han sade också att resultatet var det bästa svaret som kunde ges till de som försökte genomföra kuppen den 15 juli förra året.

Även president Recep Tayyip Erdogan, som höll ett tal senare under söndagskvällen, sade:

– Denna folkomröstning är en vinst för alla som röstade, oavsett om det var nej eller ja.

Han sade också att ändringarna inte kommer att ske omedelbart utan att de kommer att förberedas fram till nästa val 2019.

– Det finns gott om tid för förberedelser för de som önskar att delta i presidentvalet.

 Men allt pekar på att president Erdogan kommer att sitta vid makten till 2029 med den nya grundlagen.

Grundlagsändringen som det turkiska folket har röstat ja till är en stor förändring av det turkiska styret. I korthet innebär den att Turkiet får ett presidentstyre i stället för ett parlamentariskt styre. Premiärministerposten försvinner och presidenten får nästan all makt med stark kontroll över rättssystemet och parlamentet. Det är också presidenten som kommer att utse alla ministrar samt vicepresidenten.

AKP och Erdogan har under valkampanjen hävdat att grundlagsändringen kommer att stabilisera landet och är det enda sättet att undvika en repetition av historiens röriga koalitionsregeringar med militär­kupper som följd. Efter två år av multipla terrorattacker samt ett misslyckat kuppförsök har just säkerhet varit efterfrågat hos det turkiska folket. Men kritiker menar att den gör Erdogan till en nästan enväldig ledare och att den riskerar att slå hårt mot oppositionen, yttrandefriheten och minoriteter. Bland annat har en rapport från Venedig­kommissionen betonat faran med att det föreslagna systemet leder till en auktoritär och personstyrd regim (DN den 30 mars 2017). Kritiken slås bort av AKP-medlemmar.

Tidigt på söndagsmorgonen möter vi en av AKP:s parlamentariker, Ravza Kavakçi Kan, utanför en av vallokalerna på den asiatiska sidan. Mängder av personer kommer fram och hälsar. Ravza Kavakçi Kan är egentligen mest känd på grund av sin syster Merve Safa Kavakçi. Hon blev en symbol efter att ha burit slöja i parlamentet 1999 då det var förbjudet. Hon blev utkörd från plenisalen och förlorade sin plats i parlamentet. Långt senare, 2007, vann hon i Europadomstolen men han lever fortfarande i exil. Men systern Ravza Kavakçi Kan är fortfarande en stark profil i turkisk politik. Hon säger att hon har svårt att förstå kritiken mot grundlagsändringen.

– Det har kommit mycket felaktig information som säger att det inte kommer att gå att kontrollera presidenten men det är inte sant.

– Han kommer ha lättare att utföra sitt arbete och det är det bästa för Turkiet, säger hon.

Under söndagsmorgonen trodde hon på seger för jasidan.

– Det kommer inte att hända så mycket förrän vid valet 2019 men vi i parlamentet kommer att rösta igenom en del harmoniserande lagar. Vi möts på tisdag i parlamentet för att tala om resultatet, säger hon och förklarar att det bland annat handlar om att skriva om lagarna inför valet 2019.

Många timmar senare börjar folk att samlas på AKP:s högkvarter i Istanbul, där vi befinner oss.

En av dem som kommer till AKP:s högkvarter för att invänta resultatet med sin familj är läkaren Rumeysa Elbai.

– Jag är mycket glad över att Turkiet röstade så här. Detta behöver Turkiet och Erdogan kommer att bli en bra ledare, säger hon.

Hon är emellertid besviken över den svaga majoriteten.

– Men det är folkets val, vilket måste respekteras. Men jag tror att det blir starkare vid nästa val, säger hon och syftar på parlamentsvalet 2019.

En bit bort står Mehmet och hans familj. De skriker ut presidentens namn och höjer sina flaggor.

– Vi är så glada, det finns ingen som Erdogan, säger Mehmet.

De tycker inte att den svaga majoriteten spelar någon roll. Suat som står en bit bort tittar surt och kan inte hålla sig från att säga:

– Ni är från Europa, va? Ingen tycker om vår Erdogan. Men ni kommer att få se, en dag kommer att Turkiet vara större än hela Europa.

Sent på kvällen kommer Ravza Kavakçi Kan till högkvarteret.

Under dagen har hon rest runt och talat med väljare och hennes röst är hes.

– Jag är trött men också upphetsad över att så många deltog i valet och över att vi segrade.
Att det var med en märkbart svag majoritet viftar hon bort.

– Vi vann och folket har talat. Nu ska vi fortsätta kommunicera fördelarna med grundlagsändringen. Jag tror att Turkiet snart kommer att bli som vanligt igen, säger hon och lyssnar på president Erdogans tal.

Redan under kvällen kom det skarp kritik om att det skett valfusk och så väl det sekulära partiet CHP som det prokurdiska HDP kräver att en stor del av rösterna ska räknas om. Anklagelserna mellan ja- och nej­sidorna lär fortsätta under veckan. Enligt Turkiets högsta valmänd har ja-sidan vunnit. Ett slutligt resultat väntas om 11-12 dagar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.