Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

G7-länder enade mot global uppvärmning

Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samtal med USA:s president Barack Obama vid slottet Elmau utanför Garmisch-Partenkirchen.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samtal med USA:s president Barack Obama vid slottet Elmau utanför Garmisch-Partenkirchen. Foto: Michael Kappeler/AP

G7-länderna ställer sig bakom tvågradersmålet och riktar in sig på att ersätta fossila bränslen med förnybar energi. 

G7-mötet är över, de internationella gästerna har rest hem och lämnat efter sig en kommuniké på 21 sidor.

Mycket var allmänt hållet, där­emot var avsnittet om klimatet både omfattande och förhållandevis konkret.

G7-länderna ställer sig bakom målsättningen att den globala uppvärmningen långsiktigt inte får öka med mer än två grader. Inför mötet hette det att det skulle bli svårt att få med Japan på den linjen.

Angela Merkel, Tysklands förbundskansler och mötets ordförande, ville på den avslutande presskonferensen inte peka ut något land som problematiskt.

– Att alla står bakom är resultatet av hårda förhandlingar, sade kanslern och trodde att G7-ländernas gemensamma hållning var till gagn för höstens klimatkonferens i Paris.

G7-länderna vill också på sikt helt byta spår och ersätta fossila bränslen som kol, olja och gas med förnybar energi.

Miljöorganisationer som Världsnaturfonden och Greenpeace välkomnade beskedet från de tyska alperna.

Ukrainakrisen var en fråga som hade trängt sig in på dagordningen eftersom striderna åter blossat upp i Donetskområdet. Merkel förklarade att G7-länderna är beredda att skärpa sanktionerna om läget så kräver, hon underströk samtidigt att det inte var något man önskade sig.

När den amerikanske presidenten Barack Obama höll sin presskonferens någon timme efter Merkel konstaterade han att sanktionerna slår hårt mot Ryssland och att det drabbar befolkningen.

De måste dock fortsätta så länge Ryssland inte uppfyllt sina förpliktelser i Minsköverenskommelsen.

Det är upp till president Putin om han vill köra den ryska ekonomin i botten.

 – Det är upp till president Putin om han vill köra den ryska ekonomin i botten, sade Obama.

Avsnittet om G7-ländernas egna ekonomier var dystert. Visserligen pekar pilarna uppåt just nu, investeringarna är ändå för låga, skuldsättningen för hög och efterfrågan för svag.

Därför hoppades gruppen på att kommande frihandelsavtal ska liva upp ekonomierna – för EU handlar det främst om TTIP-avtalet med USA.Vi hoppas på framsteg i TTIP-förhandlingarna i år, sade Merkel, väl medveten om att frågan är ytterst kontroversiell i hennes eget land.

I Garmisch-Partenkirchen hade vardagen tagit över i går. G7-motståndarna var utmattade efter helgens strapatser i stekande sol blandat med våldsamma åskväder. De hade ställt in den avslutande demonstrationen.

G7-mötet är över. Nästa träff äger rum nästa år i Shima, en liten kuststad i Japan.

Fakta.Dessa länder ingår i G7

Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

Tidigare rapportering.G7-mötet

• Demonstrationen mot G7-mötet i sydtyska Garmisch-Partenkirchen på lördagseftermiddagen förlöpte fredligt ända tills man gjorde en paus i stadens utkanter. Då gjorde några deltagare i det så kallade svarta blocket en rusning mot poliserna.

• Grüss Gott” sade Barack Obama och tog en slurk weissbier i den bayerska solen alltmedan aktivisterna Peter och Maria gjorde ett misslyckat försök att kasta grus i maskineriet. På söndagen börjar G7-mötet på lyxhotellet Schloss Elmau.

Läs mer om Ukrainakrisen

• DN:s samlade rapportering om kriget i Ukraina

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.