Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Gående kan få böta för sms

Vårdslösa fotgängare som skickar sms riskerar böter i USA. I Fort Lee, New Jersey, är böteslappen 600 kronor. Och i Delaware matas invånare med budskapet ”Titta upp” intill vägkorsningar.

De allra flesta har vant sig vid tanken att det är förbjudet att skicka sms medan de kör bil i flertalet amerikanska delstater. Men nu kommer nästa steg. Ouppmärksamma gångtrafikanter kan få böter om de skickar sms eller surfar på sina mobiltelefoner samtidigt som de spatserar på gatorna.

I Fort Lee, New Jersey, fick polischefen nog av personskador bland gångtrafikanter. Det senaste kvartalet har tre människor dött och ytterligare drygt ett tjugotal skadats allvarligt i staden som har 35 000 invånare.

För att motarbeta den dystra statistiken har polismyndigheten rullat i gång en säkerhetskampanj och delat ut broschyrer om trafiksäkerhet sedan i mars. Kampanjen bet dock inte tillräckligt och numera kan även de som är alltför distraherade av sina mobiltelefoner få böter om 85 dollar, cirka 600 kronor.

– De går inte på trottoarerna och de går mot rött ljus. Och så blir de påkörda av förbipasserande bilar, sa polischefen Thomas Ripoli, under en presskonferens men underströk samtidigt att det inte är förbjudet att gå och skicka sms – enbart att vara så pass ouppmärksam att personen utgör en trafikfara.

Enligt lokaltidningen The Report har nära 120 fotgängare hittills fått böter.
Även på andra platser i landet har myndigheterna tröttnat på vårdslösa gångtrafikanter. I Utah riskerar befolkningen böter på 50 dollar, cirka 350 kronor, kring tågstationer medan Delaware har tagit sig an problemet med personskador på ett annat sätt.

I städerna Wilmington, Newark and Rehoboth Beach sitter det numera uppe hundratals stora klistermärken intill vägkorsningar och trottoarkanter med uppmaningen ”Titta upp. Gå smart – kom fram levande”.

– Delaware bryter ny mark genom denna kampanj men trafikskador är ett växande problem och något måste göras, sa Jonathan Adkins, talesman för delstatens trafiksäkerhetsråd, till lokala medier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.