Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Gallup-mätning vittnar om klar Romney-ledning

Gallup, som nästan alltid spår rätt inför presidentvalen i USA, går emot i princip alla andra mätningar inför det kommande valet. Enligt Gallup lutar det nämligen inte alls åt ett särskilt jämnt val.

Nästan alla opinionsundersökningar inför USA-valet vittnar om en mycket jämn match mellan sittande presidenten Barack Obama och republikanernas utmanare Mitt Romney.

Men Gallup, ett av USA:s mest respekterade opinionsinstitut, går emot övriga undersökningar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Enligt institutets senaste mätning i fredags skulle Mitt Romney, om det var val i dag, vinna med betryggande sex procentenheter, 51 procent mot 45 procent för Barack Obama.

Sedan 1936 har Gallup-mätningarna haft rätt i alla 19 presidentval utom tre, skriver Reuters.

Den "osynkade" opinionsundersökningen har fått politiska experter att klia sig i huvudet.

– De (Gallup) är helt i otakt just nu. Antingen håller de på med någonting helt galet eller så är de andra 18 opinionsundersökningarna i maskopi eller något, säger Simon Jackman, professor i statsvetenskap vid Stanford-universitetet.

Gallups chef Frank Newport kan inte svara på varför deras undersökning sticker ut, men uttrycker inte heller någon större oro för att det är så. Det borde han, enligt en statsvetenskaplig professor på Harvard-universitet.

– Företagen gillar inte att vara avvikare, det orsakar en hel del självtvivel. Det är okej att ha fel om alla andra har fel samtidigt. Det är inte okej att ha fel om man är helt ensam, säger Stephen Ansolabehere, professor i statsvetenskap vid Harvard.

New York Times-journalisten Nate Silver lyfter i stället fram ett annat perspektiv på det hela; Gallups träffsäkerhet är nämligen relativ, menar han.

”Vanligtvis när en undersökning avviker från den generella bilden så visar sig resultatet vara felaktigt. Man behöver inte se längre tillbaka än till Gallups meritlista de senaste två valperioderna för att demonstrera det här”, skriver han på bloggen Five Thirty Eight.

Två av hans exempel:

• På valdagen 2008 visade en Gallup-undersökning hur Barack Obama var elva procentenheter före republikanen John McCain. Snittet för övriga undersökningara visade i stället en ledning på sju procentenheter, vilket visade sig rätt.

• Inför kongressvalet 2010 visade Gallup att republikanerna var 15 procentenheter före demokraterna, sex–sju enheter högre högre än hos de flesta andra opinionsinstitut. Republikanerna visade sig vinna med endast sju procentenheter.

Om man får tro Nate Silver ska man kanske lita mer på andra undersökningar under fredagen. Några av dessa visade följande resultat:

Reuters/Ipsos: Obama i ledning med tre procentenheter.

Public Policy Polling: Obama i ledning med en procentenhet.

Rand: Obama i ledning med tre procentenheter.

Rasmussen: Helt jämnt mellan kandidaterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.