Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-24 06:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/gandhi-firas-med-100-miljoner-nya-toaletter/

Världen

Gandhi firas med 100 miljoner nya toaletter

Mahatma Gandhi 1931. Foto: James A Mills/AP

Med spinnrock, matvägran, och passivt motstånd som vapen befriade Mahatma Gandhi Indien från kolonialmakten Storbritannien. I Indien firas 150-årsminnet av hans födelse med nästan 100 miljoner nya toaletter till den fattigaste delen av befolkningen.

På onsdag är det 150 år sedan Mahatma Gandhi föddes, eller Mohandas Gandhi som var hans riktiga namn. I hemlandet Indien firas det stort under hela året. Sedan 2014 har det byggts toaletter med stor frenesi i byar och slumområden för att hedra landsfaderns minne. Gandhi är mest känd som icke-våldsprincipens fader och som ledare för den indiska frihetskampen, men även hans tankar om hygien och hållbart leverne är fortsatt aktuella. 

Den sanitära satsningen är premiär­minister Narendra Modis hyllning till Gandhi. I dag uträttar flera hundra miljoner indier sina behov utomhus och målet är att alla ska ha tillgång till en toalett.

Kampanj för bättre sanitet i Indien till minne av Mahatma Gandhis födelse den 2 oktober för 150 år sedan Foto: Mia Holmgren

Dessutom friger Indien tusentals fångar som dömts för ringa brott för att hedra Gandhis humanitära värderingar. Fattiga ska få gratis fotproteser till minnet av den historiska saltmarschen. Finland finns med bland de länder som fått en Gandhistaty i gåva av Indien.

Mahatma Gandhi var kontroversiell, men han rankas som en av 1900-talets mest betydelsefulla personer. Bilden som etsat sig fast är den skalliga mannen med runda glasögon, klädd i endast ett höftskynke och en sjal virad runt axlarna.

Gandhi såg ut att komma från de enklaste förhållanden, men den asketiska framtoningen valde han själv senare i livet. Gandhi föddes i en välbärgad familj och studerade juridik i London. Han flyttade till Sydafrika för att arbeta som advokat men kom att bli ledare för den stora indiska folkgruppens kamp för medborgerliga rättig­heter.

Det var i Sydafrika som Gandhi med framgång började förespråka civil olydnad. Några årtionden senare fick han hela det brittiska koloniala imperiet på fall i Indien med samma metoder. Gandhi fick ett helt land att spinna ”khadi” och tillverka egna kläder. Målet var att stoppa importen av brittiska tyger som slagit ut Indiens textilindustri. 

Gandhi fastade tills han fick sin vilja igenom. Han lät sig åtskilliga­ gånger kastas i fängelse. När Gandhi 1930 genomförde en 40 mil lång marsch för att protestera mot den brittiska saltskatten fick han uppmärksamhet över hela världen. 

Kampen för självständighet lyckades, men Gandhi blev förtvivlad när landet delades upp i Indien och den islamiska republiken Pakistan. Han försökte få hinduer och muslimer att respektera varandra. Gandhi, som mördades av en hindu­extremist 1948, skulle sannolikt ha motsatt sig dagens nationalistiska utveckling i Indien, där den muslimska minoriteten blir allt mer trängd. 

Mahatma Gandhi är fortfarande ständigt närvarande i alla indiers liv, då hans bild pryder sedlarna i samtliga valörer. 71 år efter sin död är han både helgonförklarad och ifrågasatt. I det hindunationalistiska lägret anses han ha daltat för mycket med den muslimska befolkningen. Många unga ser Gandhi som en ikon men har svårt att identifiera sig med den kamp han bedrev.

Trenden där allt fler länder styrs av ”starka män” skulle antagligen ha förfärat Gandhi. Däremot skulle han nog finna tröst i Greta Thunberg och de miljontals männi­skor som strejkar för klimatet, vilka ­sätter press på världens politiker.

Läs mer: Nya toaletter ger ett bättre liv i slummen