Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 09:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/gantz-far-i-uppdrag-att-bilda-regering-i-israel/

Världen

Gantz får i uppdrag att bilda regering i Israel

Benny Gantz.
Benny Gantz. Foto: Gali Tibbon/AFP

Oppositionsledaren Benny Gantz får på måndagen i uppdrag att bilda regering. Det meddelade Israels president Reuven Rivlin på söndagen. Den pensionerade generalen Gantz och hans mittallians Blåvitt har dock inget hopp om att kunna pussla ihop en livskraftig minoritetsregering. Detta sedan två av hans egna partimedlemmar meddelat att de inte är beredda att ge sitt förtroende åt en regering som står och faller på de arabiska partiernas stöd.

Presidenten, som gjort oerhörda ansträngningar för att få till stånd en bred koalition mellan premiärminister Benjamin Netanyahus Likud och Gantz Blåvitt, vädjade på söndagen i ett samtal med de bägge att bortse från gammalt groll och ge landet en regering efter drygt ett år av lamslagna myndigheter och provisoriskt parlament.

Netanyahu, som på tisdagen skulle ha ställts inför rätta för en rad svåra brott, har fått sin rättegång uppskjuten. Hans justitieminister, den obrottsligt lojale Amir Ohana, beslöt på söndagen att skjuta upp alla rättsförhandlingar på grund av smittrisken.

Netanyahu har i flera omgångar vädjat till rättens ordförande om ett uppskov, men fått avslag. Strax efter klockan ett på söndagmorgonen, då också Israels hyperaktiva medier gått till vila, utfärdade hans trogne minister dekretet som i minst två månader bommar igen alla rättssalar.

De arabiska partiernas gemensamma lista meddelade på söndagen att den omprövar sitt tidigare beslut och nu kommer att rekommendera Gantz som regeringsbildare. Dr Ahmad Tibi, partiets starke man:

- Det är ett svårt steg för oss, men vi är redo att göra allt för att få bort Netanyahu, spridaren av det allra farligaste viruset: rasismens.

Netanyahu, vars känsloladdade tv-framträdanden om corona-åtgärder stärkt hans ställning i opinionsmätningar, hoppas skjuta sin korruptionsrättegång framför sig fram till nästa val, det fjärde på drygt ett år, som stundar i oktober om ingen samlingsregering kommer till stånd. 

De flesta bedömare gissar att Netanyahu föredrar att dödläget fortsätter hellre än han gör de eftergifter som krävs för en samlingsregering. Han vet att en koalition med Gantz’ Blåvitt skulle tvinga honom att göra sig av med den tjänstvillige justitieministern Ohana.

Läs mer: Rättegången mot Netanyahu skjuts upp på grund av coronasmittan