Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/gar-fran-hus-till-hus-i-jakt-pa-kristna-kvinnan/

Världen

”Går från hus till hus i jakt på kristna kvinnan”

Demonstranter kastar skor på dockor som symboliserar den kristna Asia Bibi.
Bild 1 av 2 Demonstranter kastar skor på dockor som symboliserar den kristna Asia Bibi. Foto: Asif Hassan/AFP
Asia Bibi.
Bild 2 av 2 Asia Bibi. Foto: Arkivbild/AP

I Pakistan uppges islamistiska fundamentalister gå från hus till hus i jakt på familjen till den kristna kvinnan Asia Bibi. Samtidigt ska flera länder ha erbjudit Asia Bibi asyl men regeringen förbjuder henne att lämna Pakistan.

Mia Holmgren
Rätta artikel

Fembarnsmamman Asia Bibi dömdes till döden för hädelse för åtta år sedan men friades av Högsta domstolen i Islamabad för tre veckor par veckor sedan.

Beskedet ledde till våldsamma protester och efter några dagar gick Pakistans regering gick med på att stoppa Asia Bibi från att lämna landet för att lugna den upptrissade stämningen.

Asia Bibi skyddas på hemlig plats efter frigivningen, men nu varnar kristna grupper för att det pågår en häxjakt på hennes familj i byar i Punjab-provinsen. 

– Mullor och fundamentalister går från hus till hus och visar bilder på hennes man och barn. Familjen byter ständigt gömställe. De kan bara röra sig utomhus efter mörkrets inbrott. De svävar i mycket stor fara, säger John Pontifex från den kristna organisationen ACN i Storbritannien till The Guardian.

– Om familjen inte tillåts att bygga en ny framtid utanför Pakistan är risken stor att någonting fruktansvärt händer, säger John Pontifex , som står i daglig kontakt med familjen.

Fundamentalisterna kräver att Asia Bibi avrättas, rapporterar den pakistanska tidningen The News. Även den domare i HD som upphävde domen mot Asia Bibi bör straffas med döden. Hennes advokat Saiful Mulook har fått tillfälligt uppehållstillstånd i Nederländerna efter att ha utsatts för hot i Pakistan. 

Asia Bibis advokat Saiful Mulook.
Asia Bibis advokat Saiful Mulook. Foto: John Thys/AFP

Asia Bibis man Ashiq Masih har vädjat till flera utländska regeringar om hjälp. Kanadas premiärminister Justin Trudeau har bekräftat att hans regering vill ta emot den kristna familjen och förhandlar med Pakistan.

Enligt obekräftade uppgifter har även Spanien och Frankrike erbjudit asyl samtidigt som Tyskland och Italien förhandlar med Pakistan. Europaparlamentets talman Antonio Tajani har pratat med Pakistans premiärminister Imran Khan om fallet.

53-åriga Asia Bibi har förts till en ”säker plats”, enligt myndigheterna i Pakistan. 

Asia Bibi dömdes för att ha smädat profeten Muhammed genom att dricka vatten ur samma kopp som en muslim.

Kristna, som utgör några procent av Pakistans nästan helt muslimska befolkning, diskrimineras öppet.

Dödsdomen mot Asia Bibi har tidigare väckt engagemang och protester från kristna över hela världen, bland annat från påvarna Benedictus och Franciskus.

I Pakistan har två välkända politiker som tagit ställning för Asia Bibi tidigare mördats av islamister.