Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Gasbrist hotar frysande britter

Marsvintern håller även Storbritannien i ett iskallt grepp. Medan bilister fastnar i snödrivor och skolor tvingas stänga oroar sig nu britterna för att gasen ska ta slut när alla skruvar upp värmen i sina hus.
 

En ovanlig kall marsmånad kan göra vårlängtande svenskar frusterade, men i Storbritannien är vinterförhållanden så här sent på året betydligt mer dramatiska. Landet upplever den kallaste marsmånaden på decennier.

Det är det envisa arktiska högtrycket över Norska havet som får kalla ostvindar att dominera vädret med minusgrader ända bort till brittiska öarna. På gränsen mellan vinterluften och vårluft över det sydvästligaste hörnet av England har en front legat nästan stilla de senaste dagarna och gett både iskallt regn och snö.

Det har gett upphov till stora trafikproblem. I Cumbria i nordvästra England fastnade 70 bilar i djupa snödrivor, och de nedkylda passagerarna måste undsättas. Polisen avråder från allt bilåkande i kommunerna Dumfries och Galloway på andra sidan Skottlandsgränsen, eftersom förhållandena där är ”extremt farliga”.

Snön ligger 30 centimeter djup på slät mark i trakten, men det finns drivor på flera meter.

Hundratals skolor fick stänga över hela landet under fredagen. I Belfast i Nordirland, där 25 centimeter snö uppmätts, drabbades 200.000 hushåll av strömavbrott, och i Skottland minst 14.000.

Andra vädereffekter: All flygtrafik ställdes in på Birminghams flygplats, kraftiga förseningar drabbade Leeds flygplats och fredagens VM-kvalmatch mellan Nordirland och Ryssland fick skjutas upp.

Det var främst norra England och Skottland som drabbades av snö på fredagen, men under lördagen väntas snöandet sprida sig söderut innan det klingar av. Met Office, brittiska motsvarigheten till SMHI, varnar för ytterligare mellan fem och tio centimeter snö på många håll.

Även om det inte blir minusgrader på dagarna framöver väntas det ovanligt kalla vädret fortsätta i Storbritannien, precis som i Sverige, åtminstone över påsk. När miljoner britter nu skruvar upp värmen i sina hus finns oro för att gasen ska ta slut.

Ökad efterfrågan i kombination med rörledningsproblem pressar energisystemet hårt. Enligt Daily Mail har Storbritannien bara gasreserver motsvarande 36 timmars förbrukning, och experter menar att ransonering blir oundviklig om kylan håller i sig ett par veckor till. Enligt energijätten SSE är risken också stor för återkommande strömavbrott.

Regeringen försäkrar dock att det finns tillräckligt med bränsle. Energiministern John Hayes framhåller att frågan är högprioriterad och att samtal förs med energibolag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.