Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 04:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/gatan-med-de-mystiska-dronarna-annu-olost/

Världen

Gåtan med de mystiska drönarna ännu olöst

Arkivbild. Foto: Henrik Holmberg/TT

Jakten på de mystiska drönarna fortsätter. Efter att ha synts över flera mindre orter i den amerikanska delstaten Colorado under några veckor har nu den federala luftfartsmyndigheten beslutat sig för att ingripa. Vem som flyger dem är ännu en gåta.

De första rapporterna började nå tidningen Denver Post i mitten av december förra året. Sedan dess har rader av ögonvittnen sett formationer eller enstaka drönare som flugit över flera mindre orter i nordöstra Colorado. Oftast i mörker.

– Det finns ingen rim och reson i det som händer, säger sheriffen Michael Yowell som försökt kartlägga drönarobservationer till Denver Post.

Men kartläggningen har inte gett polisen något försprång. När de har väntat sig att drönarna ska dyka upp på en plats har de uteblivit. Något mönster har hittills inte gått att hitta.

En rad myndigheter har förnekat inblandning i det som händer. Samtidigt fortsätter drönarna att visa sig.

Hittills har ingen kunnat visa att drönarna som oroar coloradoborna bryter mot någon lag. Men så länge ingen vet vem som flyger dem och varför de gör det har de skapat en mystik som gör att också myndigheterna nu försöker hitta svaret.

Nu har den federala luftfartsmyndigheten FAA skickat folk till området. FAA har också tagit fram nya regler som ska tvinga drönare att bära med sig elektroniska ”id-kort” som ska göra det möjligt för myndigheterna att kunna avgöra vem som äger drönaren.

Bland invånarna i nordöstra Colorado är åsikterna delade.

– Min man tror att det är utomjordingar, säger Stephanie Hill från det lilla samhället Limon till Denver Post.

Men om spekulationerna är många är svaren desto färre. Medan några tror att det rör sig om oljeprospekterare eller drönare som kartlägger nya platser för vindkraftverk tippar andra på hemliga regeringsprojekt.

Som alltså utförs nattetid.

Att det verkligen rör sig om drönare verkar i alla fall klart sedan en fotograf från Denver Post lyckats ta en bild som visar en typisk drönare med olika ljuskällor på kroppen när den flög över samhället Limon för några dagar sedan.

För sheriffkontoren i området har observationerna skapat extra arbete. Flera av sherifferna har själva sett dem men hittills inte kunnat besvara allmänhetens frågor kring dem.

– Det är en blandning av oro och nyfikenhet. Det är antagligen det konstigaste jag har sett här, säger Justin Allen, vicesheriff vid Lincoln County medan den ena drönaren efter den andra flyger över honom under intervjun med Denver Post.

Läs mer: Mystiska formationer av drönare förbryllar i USA