Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Gayaktivist mördad i Uganda

David Kato, en känd aktivist för homosexuellas rättigheter, har mördats utanför hemmet i Kampala i Uganda, meddelar hans advokat. Kato hängdes förra året ut med namn och bild i den ugandiska homofobiska tidningen Rolling Stone. Artikeln uppmanade läsare att "hänga" hbt-förespråkare.

En domare dömde tidningen i förra veckan för skriverierna, men homofobi är utbrett i Uganda. Människorättsgrupper uppmanar regeringen att nogsamt utreda mordet. 

Pepe Julian Onziema som, tillsammans med den mördade David Kato, har varit en av de mest drivande personerna i organisationen Sexual Minorities Uganda (SMUG) som kämpar för HBTQ-personers rättigheter. Hon var en nära vän till David Kato och skulle ha identifierat honom på bårhuset, men polisen släppte inte henne. Hon säger i telefon från Kampala till TT att hon är förkrossad över mordet:

– Hela gaysamhället är i chock och skräck. Jag tycker inte att polisen har gjort tillräckligt, de måste undersöka detta. Vi vill veta varför han mördades och vi vill veta varför polisen uppenbarligen inte har gett detta den uppmärksamhet det kräver.

Tidningen Rolling Stone – som inte har något med sin amerikanske namne att göra – publicerade i slutet på förra året ett antal artiklar där de pekade ut ett antal personer som homosexuella, bland annat med rubriken "Häng dem!". Onziema säger att de delvis bär ansvar för det som hänt.

– De uppmanade till hängningar av människor och detta kan vara ett svar på det uppropet.

Onziema säger att hon i dag känner sig hotad och rädd och en bekant hade inbrott när han sov, de som tagit sig in lämnade huset när han vaknade.

– Några av oss kan bli måltavlor eftersom vi talat ut för mänskliga rättigheter för alla, även homosexuella, säger hon.

Tidningen Rolling Stones chefredaktör Giles Muhame säger till Reuters att han fördömer mordet – eftersom de ville att regeringen skulle avrätta "förespråkare av homosexualitet", inte att allmänheten skulle angripa dem:

– Vi sade att de borde hängas, inte stenas eller attackeras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.