Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Gaylag får ryssar att flytta

Den brukar kallas ”Rysslands kulturhuvudstad” och ses som en symbol för öppenhet och mångfald. I dag förknippas S:t Petersburg i stället med intolerans. En ny lag mot ”homopropaganda” får tusentals att vilja emigrera.

32-åriga Natasja och 26-åriga Olga träffades i staden Blagovesjtjensk vid kinesiska gränsen, 900 mil österut. I den sortens ryska avkrokar är lesbisk kärlek inget man skyltar med.

– Det var naturligt för oss att flytta, säger Natasja. Vi valde S:t Petersburg just för toleransens skull. Det här har alltid varit en öppen stad, mer än Moskva.
För kärlekens skull lämnade de familj och vänner sex tidszoner bort. Nu har de bott här i några år och funderar på om de gjorde rätt.

Anledningen är den lag ”mot propaganda för homo-, bi- och transsexualitet inför minderåriga” som började gälla här för en månad sedan. Den förändrade över en natt levnadsförhållandena för tiotusentals invånare i femmiljonerstaden S:t Petersburg.
Kan man vara öppen med sitt förhållande? Kan man gå hand i hand om en 17-åring råkar passera? Kan man vara med i en organisation för homosexuellas rättigheter? Kan man ha en t-tröja med regnbågsflaggan?

Ingen vet än så länge vad som kan anses vara propaganda.

– Vi är inga aktivister eller propagandister. Vi vill bara leva ett normalt liv, säger Olga. Många bekanta funderar på att flytta utomlands.

Olga och Natasja – som inte vill att DN publicerar deras efternamn – vill ändå stanna i staden. De har hunnit rota sig. Båda har bra jobb, Natasja på en hjälporganisation för föräldralösa barn och Olga på ett företag i telekombranschen. Och så har de bildat familj: för ett halvår sedan födde Natasja sonen Jefim.

Han gnäller hungrigt från sin babysitter på köksgolvet. Natasja står vid spisen och steker frukostblinier samtidigt som hon pressar kokt vitkål genom en sil.

– Vi försöker få Jefim att börja äta vanlig mat. Men han vill mest bara ha mjölk.

Mycket riktigt rynkar sonen på näsan åt kålpurén. Till sist får han en nappflaska med mjölk och lugnar ned sig. Lille Jefim är ett piggt barn som tydligt tyr sig till sina bägge mammor. Än så länge är han lyckligt ovetande om deras bekymmer över hans framtid.

– Snart ska han ju börja på dagis. Vi är lite oroliga för vad som ska hända. Tänk om någon annan förälder eller någon ur personalen, Gud förbjude, anmäler oss med hänvisning till den här lagen, säger Natasja.

Hon menar att enkönade par kan hamna i en moment 22-situation. Den som vill tolka anti-gaylagen strikt kan ju hävda att Natasja och Olga ”propagerar” för homosexualitet bara genom att vara bra mammor åt sin son.

En som har testat anti-gaylagen konkret är Igor Kotjetkov, ordförande i aktivistnätverket LGBT-set. En vecka efter det att lagen hade trätt i kraft ställde han sig på ett torg S:t Petersburg och höll upp ett plakat med texten ”Nej till att tysta ned hatbrott mot homosexuella”.

Han greps och anhölls, misstänkt för propaganda enligt den nya lagen, men släpptes efter några timmar i arresten. Rättegången har skjutits upp två gånger.

– Samordningen verkar inte vara så bra mellan polis och domstol, för i rätten klagar de på brist på bevis, säger Kotjetkov till DN.

Hans egen inställning är dels att han är oskyldig eftersom hans budskap inte var riktat till minderåriga, dels att han ändå inte behöver lyda lagen eftersom den strider mot Rysslands konstitution.

Medan alla väntar på att konstitutionsdomstolen ska avgöra hur det ligger till med den saken föreslås liknande lagar i andra regioner, även på nationell nivå. Och oron sprider sig i det ryska hbt-samhället. Även bland Igor Kotjetkovs bekanta talar många om att emigrera.

– Jag kan förstå dem. Men jag råder dem ändå att stanna och slåss för sina rättigheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.