Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Gayvänliga Rio oroas av nya borgmästaren

Uppemot 600 000 Riobor, cariocas, deltog i årets pridefestival längs strandpromenaden i Copacabana.
Uppemot 600 000 Riobor, cariocas, deltog i årets pridefestival längs strandpromenaden i Copacabana. Foto: Dado Galdieri

Pingstpastorn Marcelo Crivella tillhör Brasiliens mest radikala pingstkyrka som anser att karnevalen i Rio är synd och att homosexualitet är en skam. Tillsammans med det nya året tillträder han som borgmästare i det gayvänliga Rio den 1 januari. Hur kommer det att påverka staden?

Högst upp på bussens öppna tak dansar Rios mest kända dragqueens och vinkar till de svettiga badgästerna längs strandpromenaden i Copacabana. Badgästerna i minimala bikinier och badbyxor kastar slängkyssar tillbaka och firar att för 21:a året i rad är Parada Gay – Rios egen pridefestival – i full gång.

– I år känns det viktigare än någonsin att sluta upp. Allt vad vi kämpat för i decennier hotas. De vill ha in oss i garderoben igen, säger Marcelle Esteves.

Hon är vice ordförande för gayrörelsen i Rio och fasar för vad stadens nye borgmästare kan ställa till med.

– Han tänker inte stoppa karnevalen. Det vet vi. Det är för mycket pengar involverade. Men kommer gayparaden att få tillstånd nästa höst? Det vet vi inte, säger hon.

Svetten rinner nedför hennes ansikte.

– Det enda vi kan göra är motstånd. I dag har vi lyckats bra, säger hon och sveper med armen över strandpromenaden.

Om han försöker försvåra för dem så kommer de att slå tillbaka. Gayrörelsen är starkare än han.

600 000 cariocas (Riobor) dansar och sjunger runt karnevalsbussarna som rullar långsamt längs strandpromenaden med vrålande brasiliansk funk i högtalarna. Deltagarna har smort in sina kroppar i glitter och några har endast satt svart tejp över bröstvårtorna. Många av männen är sminkade och tillhör den brasilianska hbtq-rörelsen, men det flesta är vanliga cariocas som sympatiserar med allas rätt att älska vem de vill.

Foto: AP Marcelo Crivella har flera gånger försökt bli borgmästare – i oktober lyckades han vinna valet. Foto: AP

På trottoaren utanför en av fastigheterna i Copacabana har 86-åriga Daisy Miranda satt sig på en medhavd brassestol. Här brukar hon sitta med sin yngre pojkvän om söndagseftermiddagarna och kolla in folklivet längs världens mest berömda strand.

– Jag har inget emot bögar och transvestiter. De är en del av Rio, säger hon.

Hennes pojkvän håller med och hoppas att den nye borgmästaren låter gayrörelsen vara i fred.

– Om han försöker försvåra för dem så kommer de att slå tillbaka. Gayrörelsen är starkare än han, säger Silvio Neto, 74 år.

Marcelo Crivella var tjugo år när hans farbror 1977 grundade pingstkyrkan Universal. Kyrkan lockade fattiga förortsbor att gå med och den unge Crivella blev en av församlingens mest omtyckta pastorer.

Tillsammans med sin farbror arbetade han fram ett väckelseprogram som gick ut på att församlingsmedlemmarna skulle ge en tiondel av sin inkomst till kyrkan i utbyte mot att Gud i framtiden skulle ge dem tio gånger tillbaka. Konceptet var inspirerat av kristendomens framgångsteologi och gjorde på några decennier Marcelo Crivella och hans farbror till miljardärer.

Foto: Dado Galdieri

Pingstkyrkans kulturcenter Nya Jerusalem härbärgerar den största inomhuskopian av Jerusalem som finns i världen. På 736 kvadratmeter har Marcelo Crivella låtit bygga upp en modell i sten av hur staden såg ut under biblisk tid. Foto: Dado Galdieri

I dag har deras kyrka, Igreja Universal do Reino de Deus, nästan åtta miljoner medlemmar och är en maktfaktor i Brasilien.

Församlingsmedlemmarnas pengar har bland annat gått till att bygga upp Brasiliens andra största medieimperium som på bästa sändningstid predikar Guds budskap till miljoner brasilianare. Kyrkans mediebolag producerar såpoperor, där sexscener och homosexuella är förbjudna, och driver en studio som producerar gospelmusik. En av bolagets största artister är just Marcelo Crivella som släppt 14 album som tillsammans sålt i mer än fem miljoner exemplar.

För femton år sedan valde Marcelo Crivella att gå in i politiken. Med hjälp av församlingsmedlemmarnas röster lyckades han bli senator i parlamentet i Brasília och tillhörde i tio år den så kallade frikyrkliga bänken som består av 73 parlamentariker som röstar ned alla förslag om en liberalisering av abortlagen, cellforskning och jämställda rättigheter mellan könen.

Flera gånger har Crivella försökt bli borgmästare i Rio, men lyckades först i oktober förra året då han i andra omgången ställdes mot historieläraren Marcelo Freixo. Stora delar av förorten ansåg vänsterkandidaten vara för flummig och röstade på den gospelsjungande pingstpastorn.

– Halleluja! Han är vald av Gud och folket, säger guiden.

Hon visar vägen uppför trapporna till pingstkyrkans kulturcenter Nya Jerusalem som hyser den största inomhuskopian av staden Jerusalem som finns i världen. På 736 kvadratmeter i förorten Del Castilho har Marcelo Crivella byggt upp en modell i sten av hur Jerusalem såg ut under Jesus tid.

– Ser du där borta? Där har du Herodes tempel. Och bredvid ligger Salomons tempel. Och här har du Siloadammen, säger guiden och pekar.

För att skapa stämning tonas ljuset ned i salen med jämna mellanrum och ett hav av stjärnor tänds i taket. Tanken är att församlingsmedlemmarna som inte har råd att flyga till Israel ska få chansen att uppleva Jerusalem på hemmaplan.

– Crivella tänker på de fattiga, säger guiden.

En av särarterna inom pingstkyrkan Universal är att den använder sig av judiska symboler. Den sjuarmade ljusstaken används ofta och det händer att pingstpastorerna klär sig i bönesjalen tallit med knutna fransar i hörnen som symboliserar påbuden och förbuden inom judendomen.

I pingstkyrkans souvenirbutik säljs mezusas – pergamentrullar som enligt judisk sed sätts upp vid varje dörrpost i hemmet.

– Judarna är Guds utvalda folk på jorden. Det är ju självklart att vi vill vara så nära dem som möjligt, förklarar guiden.

Bredvid kulturhuset Nya Jerusalem, som Marcelo Crivella invigde 2008, har hans farbror byggt ett gigantiskt pingsttempel med plats för 12 000 pingstvänner under bönen. Templet kallas Nya Israel och när DN är på besök hålls en särskild gudstjänst för ensamstående.

De som köpt en röd ros i kyrkans kiosk får ett diplom av pingstpastorn och hans fru på scen. Diplomet är ett bevis på att pingstvännen ingått ett äktenskap med Gud. Efteråt går assistenterna i bänkraderna och hämtar en tiondel av medlemmarnas bruttoinkomst.

Den som inte har kontanter kan betala med kort.

– Regeln om tiondet står i Bibeln. Det är inget man kan ändra på, säger Ariana, en av pingstpastorns assistenter.

Valmyndigheten har tidigare stängt pingstkyrkan för att den delat ut politisk propaganda för Marcelo Crivellas parti, men inför det senaste borgmästarvalet stängdes aldrig kyrkan.

– Det behövs inga pajasfasoner längre. Crivella kan skilja på sina roller. Han är pastor när han är här och politiker när han är på stan, säger 22-åriga Ariana, vars pappa missionerat för pingstkyrkan Universal i Angola, Moçambique och Kongo.

Det kvittar att vi inte tycker om pridefestivalen. Vi kan inte bestämma över alla. Men alla homosexuella, mördare och lögnare ska veta att helvetet väntar dem om de inte förändrar sina liv.

Hon hoppas att Marcelo Crivella ska uträtta mirakel som borgmästare, trots att staden genomgår sin värsta ekonomiska kris på decennier.

– Crivella har tro och med tro kan man göra allt, menar hon.

Jag undrar om hon tror att hans religiösa åskådning kommer att påverka livet för kommunens sex miljoner invånare. Blir det någon pridefestival nästa höst?

– Det kvittar att vi inte tycker om den. Vi kan inte bestämma över alla. Vi får vänta tills de själva inser att de lever i synd. Men alla homosexuella, mördare och lögnare ska veta att helvetet väntar dem om de inte förändrar sina liv.

Fakta. Hatbrotten ökar när pingströrelsen växer

Pingströrelsen har haft en enorm framgång i Brasilien de senaste tjugo åren. Över 20 procent av befolkningen i världens största katolska land tillhör nu någon av pingstkyrkorna.

Den största kyrkan heter Assembleia de Deus (Guds församling) och startades av två svenska missionärer för över hundra år sedan.

Om pingströrelsens framgångar fortsätter kommer den att år 2040 växa om katolicismen i Brasilien.

Pingstkyrkan Universal har spridit sig över hela världen och har även en filial i Sverige i Stockholm.

Antalet hatbrott har ökat i Brasilien till följd av pingströrelsens framfart. Det är vanligt att pingstvänner attackerar platser som tillhör afrobrasilianska religioner. De som lider mest av pingstvågen är Brasiliens homosexuella.

Under 2015 mördades 319 personer på grund av sin sexuella läggning, vilket gör Brasilien till det land i världen där det dödas flest hbtq-personer. Enligt en uppskattning mördas det en hbtq-person var 28:e timme i Brasilien.

Den konservativa våg som pågår över hela världen har även drabbat Rio. Att Marcelo Crivella blev vald till borgmästare är ett bevis på det, säger Brasiliens före detta miljöminister Carlos Minc, som är en av få parlamentariker som kämpar mot homofobin i landet, till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.