Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Gazaborna är skeptiska till att freden närmar sig

Fem minuter i två i går eftermiddag dödades Jalila Ayad när ett stridsplan släppte en bomb över hennes hus. Jalilas man – och de flesta andra gazabor DN talar med – är skeptiska till att freden närmar sig. De litar inte alls på buden om vapenvila.

En tår rinner långsamt nedför 75-årige Ibrahim Gourge Ayads kind.

Han sitter på en bår inne på Shifasjukhuset i Gaza City med blodstänk på skjortan och fötter täckta av damm från betong. För någon timme sedan dog hans fru. En bomb från ett stridsflygplan fälldes över deras hem i västra delen av staden.

– Först hörde vi en explosion. Jag blev orolig och gick upp på taket. Då kom nästa smäll.

Under tiden hade frun Jalila ställt sig i köket för att laga mat. Hon höll på att förbereda inför lunchen med familjen, som är kristen.

– Hon höll just på att skiva en aubergine, säger han med blicken fylld av sorg.

Inne i bårhuset tar sonen Jiryis varsamt av sin mammas vigsel­ring. Han sätter den på sitt lillfinger. Familjen ger inget för de olika besked om vapenvila som cirkulerade på söndagen – men som aldrig förverkligades.

– Israelerna är stora lögnare, jag tror inte på vapenvila ens om det utlyses. Se bara i går när de utlyste krigsuppehåll och började skjuta innan det var slut. Vi hör på radio och tv om vapenvila, men märker inte av det i verkligheten, säger Ibrahim Gourge Ayad, vars fru ursprungligen kom från Västbanken.

Innan vi går tittar han upp mot oss och säger sina hittills enda ord på engelska.

– They killed my wife.

Ingen vi talar med känner några stora förhoppningar om att något slut på kriget är på väg. På måndagen vankas den stora festen id al-fitr som avslutar den muslimska faste­tiden Ramadan.

Men i de flesta hushåll blir det inget firande. Många bor i flyktingläger och har ingen möjlighet att köpa mat. Bankomatköerna är oändligt långa. Vi passerade en bankomat som slutat fungera – men där folk stod kvar ändå.

Inne i ett provisoriskt tält byggt av saronger vid sjukhuset Shifta ligger Sumayah Hilis och hoppas på fred. På söndagen misslyckades förhandlingar om en vapenvila på 24 timmar.

– Jag hörde ryktas om en vapenvila, men sedan hörde jag raketer som sköts iväg. Jag är så trött och hoppas verkligen att det här kriget får ett slut, säger hon.

Hennes dotter försökte gå till hemmet i det till stora delar utbombade området Shejaiya under lördagens eldupphör. Men skottlossning i gränderna gjorde henne rädd.

– Vi vet inte om hemmet står kvar eller är förstört. Det här tär enormt på psyket.

Ingen samsyn om eldupphör

I går klockan 14 lokal tid utlyste Hamas ett 24 timmar långt eldupphör, på uppmaning av FN.

Anledningen var enligt Hamas talesman ”situationen för vårt folk och att id infaller (vilket avslutar ramadan)”.

Men primitiva raketer fortsatte att landa i Israel och svaret från den israeliska regeringen blev därför beskt. Man avvisade eldupphöret.

USA:s president Barack Obama ringde på söndagskvällen upp Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att få till stånd ett omedelbart, humanitärt eldupphör i Gaza, uppger Reuters.

– En långsiktig lösning kräver ett avväpnande av militanta grupper och en demilitarisering i Gaza, sade Obama.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.