Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Geert Wilders dömd i hetsrättegång

Den nederländske politikern Geert Wilders.
Den nederländske politikern Geert Wilders. Foto: AP

Den nederländske politikern och högerpopulisten Geert Wilders har dömts för diskriminering och förolämpning av grupp. På Twitter meddelade Wilders att han tänker överklaga och kallar domen ”galen”. 

Det var under ett kampanjmöte i Haag inför de nederländska kommunvalen 2014 som Geert Wilders hetsade åhörarna mot marockaner bosatta i landet. Wilders är ledare för det högerpopulistiska och främlingsfientliga Frihetspartiet PVV.

På mötet frågade Wilders publiken om de ville ha fler eller färre marockaner i staden och i landet. Hans anhängare ropade: Färre! Färre! Varpå Wilders svarade: ”Vi ska ta hand om det". Detta menade åklagaren var att betrakta som uppvigling till hat och diskriminering, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Efter mötet ska polisen ha fått ta emot 6.400 klagomål om Wilders uttalande, skriver BBC. I rättegången vittnade marockaner om att Wilders kommentarer fått dem att känna sig som ”tredje klassens medborgare”.

De tre domarna kallade rättegången ett ”extraordinärt fall”, eftersom Wilders är ledare för ett politiskt parti och har en plikt att inte polarisera samhället. De uttalanden som han fälls för är enligt domarna oacceptabla, samtidigt avstår domstolen från att utdöma något straff eftersom de anser att domen i sig är straff nog för en demokratiskt vald parlamentariker.

Åklagaren hade krävt att Wilders skulle dömas till 5.000 euro i böter, cirka 50.000 kronor.

Geert Wilders var även åtalad för hets mot folkgrupp, men domstolen valde att fria honom på den åtalspunkten. 

Wilders var inte själv närvarade i rättssalen när domen lästes upp på fredagen, men han kommenterade utslaget i ett inlägg på Twitter. Han kallade domen för ”galenskap”, och meddelade att han tänker överklaga. 

”Tre PVV-hatande domare har utnämnt marockaner till en ras och dömt mig och halva Nederländerna”, skriver han.

Senare lade Wilders även ut ett klipp på youtube om domen.

Inför rättegången sade Wilders att oavsett vad utslaget blev så förändrar det ingenting för honom och hans parti. Frihetspartiet PVV är just nu det största partiet i opinionsundersökningarna inför parlamentsvalet som hålls den 15 mars nästa år, enligt Reuters. 

– Jag kommer att fortsätta säga sanningen oavsett vilket, även om det marockanska problemet, och ingen domare, politiker eller terrorist kommer att kunna hindra mig, sade Wilders till tidningen De Telegraaf.

Geert Wilders stod åtalad för rasistiska uttalanden även 2011, då han jämförde islam med nazismen och efterlyste ett förbud mot koranen. Han friades dock från åtalet.

Läs fler artiklar om Geert Wilders här

  Fakta. Geert Wilders

  Geert Wilders föddes i Venlo i Nederländerna den 6 september 1963.

  Wilders är partiledare för det kraftigt EU-kritiska och främlingsfientliga Frihetspartiet (PVV) som satsar på att bli Nederländernas största parti i parlamentsvalet som hålls den 15 mars 2017. Enligt de senaste opinionsmätningarna ser det ut att kunna bli verklighet.

  Geert Wilders har lovat sina väljare att beslagta koraner, stänga moskéer och islamska skolor, stänga Nederländernas gränser och stoppa migranter från islamska länder om han kommer till makten.

  Wilders har under åren mottagit flera dödshot, bland annat från al-Qaida och IS. Han har ständig polisbevakning och kallas för ”Nederländernas bäst skyddade man”.

  Rättelse 2016-12-09 11:51
  I en tidigare version uppgavs felaktigt att Geert Wilders även döms för hets mot folkgrupp.
  Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.