Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 07:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/generalstrejk-i-hongkong-i-dag/

Världen

Generalstrejk i Hongkong – polis svarade med tårgas

00:53. Den kinesiska armén kommer inte att kallas in till stöd för polisen i Hongkong, enligt en talesperson. Samtidigt trappas protesterna upp och tiotusentals deltar.

Omfattande protester pågick även under måndagen i Hongkong sedan regimkritiker utlyst en generalstrejk mot Fastlandskinas inflytande i området. Polisen gick in med tårgas mot demonstranter i fyra distrikt, rapporterar AFP. 82 personer ska ha gripits, enligt polisen.

Hongkongs ledare Carrie Lam gick samtidigt ut och varnade för att staden står ”på randen till en väldigt farlig situation”.

TT Text

Måndagen blev den femte dagen i rad av protester i Hongkong, och polisen har fortsatt att skjuta tårgas mot demonstranterna i regionen. Stora folkmassor ockuperade gator och tunnelbanestationer, där tåg blockerats från att åka. 

Demonstranter belägrade också flera polisstationer under måndagen, enligt AFP. Polisen avfyrade tårgas på fyra olika platser i staden, vilket gör måndagens sammandrabbningar till de mest utbredda hittills. De mest ihållande sammanstötningarna skedde i arbetarklassdistriktet Wong Tai Sin och utanför stadens parlament, där demonstranter använde stora slangbellor för att skjuta iväg tegelstenar.

Sammandrabbningen mellan Hongkongs polis och demonstranter i distriktet Wong Tai Sin, rapporterade AFP om klockan 14.15 på måndagen, svensk tid.

https://twitter.com/AFP/status/1158350689917177857

Under måndagskvällen, lokal tid, beväpnade sig en grupp av män med långa pinnar och jagade och slog demonstranter i North Point, rapporterar AFP. Området, där det bor många kinesiska migranter, är känt för sina starka band till Peking. 

I en video, som har verifierats av AFP, ses också en bil tvinga sig igenom en av demonstranternas vägspärrar i Yuen Long.

Strejken paralyserade också stora delar av regionens transportnät, med fler än 100 flygningar till och från Hongkong inställda sedan 2.300 flygplatsarbetare uteblivit från sina jobb, och kollektivtrafiken kraftigt begränsad. Mycket av affärslivet låg nere och många butiker höll stängt när näringsidkare deltar i strejken.

– Att förlora lite pengar nu är inte ett stort problem, jämfört med att förlora allt som Hongkongs frihet brukade stå för, säger 49-årige Mark Schmidt som var en av de som har valt att stänga ner sin affärsverksamhet på måndagen.

https://twitter.com/AFP/status/1158284524427415556?s=20

De senaste månadernas allt våldsammare protester har försatt Hongkong i en ”farlig situation”, säger Hongkongs ledare Carrie Lam vid en pressträff på måndagsmorgonen – den hårt kritiserade politikerns första framträdande på två veckor. 

– De har allvarligt undergrävt Hongkongs lag och ordning och knuffar vår stad, staden vi alla älskar och som många av oss hjälpt till att bygga, mot randen av en väldigt farlig situation, säger Lam och tillägger:

– Jag skulle säga att de försöker förstöra Hongkong.

Bild 1 av 3
Foto: Anthony Wallace/AFP
Bild 2 av 3 Ambulanspersonal vårdar skadade demonstranter .
Foto: Anthony Wallace/AFP
Bild 3 av 3 Demonstranter vid stationen Fortress Hill i Hongkong på måndagen.
Foto: Vincent Thian/AP

Det har ryktats och spekulerats i att Carrie Lam kan komma att utlysa undantagstillstånd eller krigslagar, så som Kinas regim gjorde i samband med protesterna på Himmelska fridens torg i Peking 1989. Men det sade hon ingenting om i måndagens framträdande.

01:06. Enligt Hongkongs politiske ledare, Carrie Lam, sätter protesterna regionen i en ”farlig situation”.

Kinas statsråd planerar att hålla en presskonferens på tisdagen om situationen i Hongkong, enligt AFP.

Måndagens strejk kom efter ännu en helg med bitvis våldsamma gatuprotester. Polis svarade med tårgas mot demonstranter som klottrade på väggar och krossade fönster runt om i Hongkong. 44 personer greps efter helgens tumult, enligt polisen, och 82 under måndagen, vilket innebär totalt över 500 gripna sedan den 9 juni, då den första stora demonstrationen genomfördes.

De som deltar i strejken är näringsidkare, lärare, affärsmän, badvakter, fabriksanställda byggarbetare, säkerhetspersonal och offentliganställda tjänstemän i en omfattning som inte setts i Hongkong sedan 1967, då pro-kommunister inledde protester som utvecklades till en mycket blodig händelse i allmän opposition mot det brittiska styret. Måndagens demonstrationer skedde i distrikten Admiralty, Mong Kok, Wong Tai Sin, Tai Po, Sha Tin, Tsuen Wan och Hongkongs internationella flygplats.