Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/generalstrejk-i-nigeria-oroar-oljemarknaden/

VÄRLDEN

Generalstrejk i Nigeria oroar oljemarknaden

Det nigerianska landsorganisationen NLC utlyste på lördagen en generalstrejk mot höjda bränslepriser i Afrikas folkrikaste land. Strejken väntas bli långvarig, och de internationella oljebolagen befarar därför att den också ska drabba oljeexporten.

- Vi återupptar strejken på torsdag, sade NLC-ordföranden Adams Oshiomhole, och tillade att han väntar sig att "strejkens första fas kommer att vara två veckor".

NLC hävde i juni den senaste strejken mot de bränsleprishöjningar som är ett resultat av att regeringen håller på att avreglera marknaden. Men nu är nigerianerna på krigsstigen igen, eftersom bensinpriset den 1 oktober höjdes med 17 procent till 39:90 naira, motsvarande med svenska mått mätt rimliga 2:40 kronor.

Men många i det oljerika Nigeria ser låga bränslepriser närmast som en grundläggande mänsklig rättighet, trots att landet på grund av bristande raffinaderikapacitet måste importera mycket av bensinen och dieseln till de 120 miljoner invånarna.

Nigeria är världens sjunde största oljeexportör.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt