Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 16:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/gibraltar-nej-till-usa-krav-pa-tankerbeslag/

Världen

Iranska tankern har lämnat Gibraltar

00:48. Under natten kunde den iranska oljetanker som hamnat i geopolitikens centrum lätta ankar. USA hade försökt få Gibraltar att hålla kvar ”Grace 1” för sanktionsbrott, men Storbritannien svarade att USA:s sanktioner inte gäller i EU.

Iranska oljetankern Adrian Darya-1, tidigare Grace 1, har lämnat hamnen i Gibraltar, uppger nyhetssajten Bloomberg. Fartyget beslagtogs den 4 juli, i en insats utförd av den brittiska marinen.

När svenskägda Stena Impero kommer att få lämna iransk hamn är dock fortfarande oklart.

TT Text

Bordningen motiverades med misstankar om att tankern i strid med EU:s sanktioner fraktade råolja till krigets Syrien. Iran, nära allierad med regimen i Damaskus, kallade åtgärden ”sjöröveri” och har sedan dess på oklara grunder bland annat beslagtagit svenskägda fartyget Stena Impero i Hormuzsundet i Persiska viken.

USA anser att oljetankern kan kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott, och protesterade då Gibraltar tidigare i veckan fattade beslut om att släppa fartyget. Det skedde efter det att Iran ska ha lämnat en försäkran om att inte bryta mot EU:s sanktioner – något Teheran förnekar.

Den begäran från Washington om att Gibraltar, som är brittiskt territorium, åter skulle beslagta Grace 1 efter torsdagens domstolsbeslut, har avvisats av territoriets regering.

https://twitter.com/GBCNewsroom/status/1163193819724169216?s=20

I fredags fattade en federal USA-domstol beslut om beslagtagning av fartyget, oljan den fraktar och dessutom ett krav på 1 miljon USA-dollar. Gibraltar har svarat att begäran inte kan uppfyllas, då EU-lagstiftning hindrar detta.

”Rådande EU-sanktioner mot regimen i Iran – som Gibraltar har att tillämpa – är mycket snävare än motsvarande som USA tillämpar”, förklarar territoriets regering i ett uttalande. Washingtons avsikt var att kvarhålla Grace 1, grundat på att fartyget med sin last har en koppling till det iranska Islamiska revolutionsgardet, en militär institution som har terrorstämplats av USA.

Adrian Darya-1 är oljetankerns nya namn och hon går numera under iransk flagg. Foto: Johnny Bugeja/AFP

Teheran säger sig vara berett att skicka en flottstyrka med uppgift att, om så krävs, eskortera Grace 1 – nu namnändrad till Adrian Darya-1 och under iransk flagg.

Frisläppandet av svenskägda Stena Impero, som seglar under brittisk flagg, kan först komma ifråga efter ett domstolsbeslut, enligt en talesperson för utrikesdepartementet i Teheran. Det var den 19 juli som iranska revolutionsgardet meddelade att Stena Impero beslagtagits. 

Läs mer: Ovisshet och hopp om beslagtagen tanker