Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Sverige kallar upp rysk diplomat

Rysslands ambassadör i Sverige kommer på tisdag att kallas upp till utrikesdepartementet. Anledningen är de ryska anklagelserna om att Sverige skulle kunna vara en källa till det nervgift som har använts mot en ex-spion i Storbritannien, uppger UD.

I helgen gick försvarsminister Peter Hultqvist (S) till attack mot det ryska agerandet.

– Det är en desinformationsmanöver. Ett oacceptabelt och oanständigt försök att föra över skulden på någon som definitivt inte är inblandad i det här, sade han till DN i söndags.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är rejält ilsken på vad hon kallar ”helt grundlösa anklagelser” från Ryssland mot Sverige, Slovakien och Tjeckien i nervgiftshärvan i Salisbury.

Men vad hon väntar sig för besked från den ryska ambassadören i morgon vill hon inte gå in på.

– Jag vill inte gissa det. Vi har kallat upp honom så att vi ska kunna fråga direkt varför de påstår någonting så grundlöst och märkligt, säger Wallström efter dagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

– Jag tycker det är allvarligt. Det verkar ju vara ett sätt att dra uppmärksamheten från deras eget beteende och det är oacceptabelt och alla vi tre som var anklagade för att ha varit inblandade har sagt samma sak under mötet i dag, berättar utrikesministern.

– Vi tar ju kraftigt avstånd från sådana påståenden som är helt grundlösa och utan att presentera några som helst bevis. Det verkar helt taget ur luften och det är illa. Så uppför man sig inte om man har bra politiska och diplomatiska kontakter. Då påstår man inte sådant om varandra, säger Wallström.

Giftattacken har utlöst en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland och EU och USA har ställt sig på britternas sida. Det är ”överväldigande sannolikt” att Rysslands president Vladimir Putin själv beordrade mordförsöket på Sergej Skripal och att man skulle använda nervgiftet, sa den brittiske utrikesministern Boris Johnson tidigare i veckan.

Ryssland svarade med att påstå att giftet kunde ha kommit från en rad andra länder. I en intervju i stats-tv uppgav ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova fem länder som hon påstår har ”bedrivit intensiva studier av substanser från Novitjok-projektet” sedan slutet av 1990-talet. Länderna som Zacharova pekade ut är Storbritannien, Slovakien, Tjeckien, USA och Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.