Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 00:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/giftig-brandrok-stanger-skolor-i-indonesien-och-malaysia/

Världen

Giftig brandrök stänger skolor i Indonesien och Malaysia

00:41. Indonesien ska försöka med molnsådd för att bekämpa de omfattande bränder som okontrollerat härjar skogarna på Borneo och Sumatra.

Giftig rök från skogsbränder har tvingat tusentals skolor i Indonesien och Malaysia att stänga. Olagligt anlagda bränder för att få fram åkermark rasar utom kontroll på Sumatra och Borneo och regeringen försöker stoppa dem med vattenbombning.

TT-AFP Text

På onsdagen sjönk luftkvaliteten till ”mycket ohälsosam” nivå enligt en offentlig skala i stora delar av Västmalaysia och myndigheterna rapporterar en stark ökning av patienter som söker hjälp för torra och svidande ögon.

Dålig sikt gjorde att runt 40 avgångar från flygplatser på Borneo fick ställas in under tisdagen.

Palembang, Sumatras näst största stad på onsdagen. Foto: Abdul Qodir/AFP

Även i Singapore har luftkvaliteten försämrats drastiskt och hotar helgens formel 1-lopp. Turistorganisationen har sagt att det kommer att finnas skyddsmasker att köpa för besökare och sjukvårdspersonal ska finnas på plats om någon känner sig dålig under tävlingarna.

Indonesien vidhåller att man gör allt man kan för att bekämpa bränderna, men experter bedömer att chanserna att släcka dem före årets regnperiod i oktober är små.