Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Gigantisk Maostaty häcklad på nätet – nu rivs den

Den väldiga Maostatyn, här i slutfört skick, rivs nu på order från myndigheterna.
Den väldiga Maostatyn, här i slutfört skick, rivs nu på order från myndigheterna. Foto: AP

En gigantisk guldmålad staty föreställande den förre ledaren Mao Zedong som rests i Henanprovinsen i östra Kina förstörs nu, rapporterar statliga kinesiska medier. På sociala medier har skapelsen under senaste tiden fått utstå spott och spe.

Huruvida kinesiska myndigheter har låtit sig påverkas av dessa opinionsyttringar är oklart. Kinesiska kommunistpartiets tidning Folkets Dagblad nöjer sig med att poängtera att statyn uppförts utan vederbörliga tillstånd och att den därför nu rivs.

Det 36,6 meter höga verket restes av en grupp affärsmän i samarbete med boende i närliggande samhällenoch stod klar i december, skriver nyhets-tv-kanalen CNN. Projektet ska ha kostat motsvarande 3,9 miljoner kronor.

Trots att Mao beskylls för miljontals dödsfall är den forne ledaren respekterad runtom i Kina, där det statsbärande Kommunistpartiet använder hans arv för att få folkligt stöd.

Många kritiker påpekar att Henan var centrum för den stora svält på 1950-talet som krävde uppskattningsvis 40 miljoner liv. Svälten anses ha varit en följd av Maos ekonomiska politik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.