Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Gingrich kallade palestinier ”påhittade”

Republikanen Newt Gingrich kallar palestinierna för "ett påhittat folk" och tar tydligt sida för Israel i kampen om presidentkandidatplatsen.

Det var i en intervju med den judiska kabeltevekanalen Jewish Channel som Gingrich uttalade sig om palestinierna. Gingrich, som leder i opinionsmätningarna för att bli republikanernas kandidat till presidentposten, sa på fredagen att palestinierna vill krossa Israel och att det palestinska folket är "påhittat".

Därmed gick Gingrich emot president Barack Obama och den linje som nu ligger fast om att palestinierna förtjänar att få en egen stat efter förhandlingar med Israel, skriver Reuters.

– Kom ihåg att Palestinia aldrig var någon stat, det var en del av det ottomanska riket till i början av 1900-talet, sa Gingrich.

– Jag tror att vi har ett påhittat palestinskt folk som egentligen är araber och som rent historiskt är en del av det arabiska samhället. Och de har haft möjlighet att flytta till många olika platser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.