Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Gingrich sätter ord på folkets ilska mot Obama

Newt Gingrich vann med 40,4 procent av rösterna i primärvalet i South Carolina. Här med sin hustru Callista och barnbarnet Maggie.
Newt Gingrich vann med 40,4 procent av rösterna i primärvalet i South Carolina. Här med sin hustru Callista och barnbarnet Maggie. Foto: Eric Thayer / Reuters
Newt Gingrichs knockoutseger över Mitt Romney i South Carolina betyder att utgången i den republikanska presidentkandidatsstriden kommer att fortsätta långt in på våren.

Kandidaterna är nu på väg till nästa etapp, den viktiga returmatchen i Florida den 31 januari, som kan bli avgörande för fortsättningen.

Det vänder snabbt i årets primärvalskampanj som bjuder på ständiga överraskningar. För en vecka sedan tydde de flesta tecken på att Mitt Romney var den oundviklige segraren i nomineringsstriden. Men allt förändrades på några dagar – de mörkaste i Romneys politiska karriär sedan han snuvades på den republikans­ka nomineringen 2008.

Motgångarna kom slag i slag. Det började med en tveksam insats i måndagskvällens tv-sända val­debatt, då han inte kunde ge ett klart svar på varför han inte offentliggör sin skattedeklaration. Nu har han medgivit att det var ett misstag, och lovade på söndagen att publicera sin deklaration för 2010.

Newt Gingrich gjorde däremot bra ifrån sig i samma debatt. Han fick en stående ovation när han kallade Barack Obama för en ”food stamp president” (matkupongspresident) – ett uttryck som många betraktar som en rasistisk flirt med den helvita republikanska publiken eftersom det finns en – felaktig – föreställning om att det är svarta som är de största mottagarna av matkuponger.

Det blev inte bättre av Romneys tondöva reaktion på uppmärksamheten på hans mångmiljonförmögenhet. Bilden befästes av en person som inte delar vanliga amerikaners liv. Han tjänade under ett år 350 000 dollar på tal han hållit. Men det var ”inte så mycket”, enligt Romney.

I torsdagens avslutande tv-debatt fortsatte Romney att snubbla på skattefrågan, medan Gingrich till publikens jubel excellerade i attacker mot ”elitmedierna”. En något hycklande angreppslinje kan man tycka, med tanke på att det är medieexponering i tv-debatter som har varit Gingrichs styrka.

Men det är inte enskilda misstag från Romneys sida som ligger bakom den snabba vändningen i South Carolina. Orsaken är snarare att Gingrich representerar något de republikanska väljarna har längtat efter: En person som aggressivt och passionerat kan uttrycka deras frustration och ilska mot vad de ser som en maktfullkomlig federal regering, personifierad av en förhatlig president.

Denna längtan efter en kandidat som kan utmana Barack Obama har varit så förtärande att en stor del av de republikanska väljarna har förträngt de uppenbara problemen med Gingrich, såväl på det personliga som politiska planet.

De har i månader letat efter en ”anti-Mitt”, avvisat i tur och ordning Michele Bachmann, Rick Perry och Herman Cain, och tycks nu ha funnit rätt man i Gingrich.

Inte ens Gingrichs upprepade otrohetsaffärer – aktualiserade av hans exhustru Mariannes berättelse i veckan om hans förslag om ett ”öppet äktenskap” – tycks ha skadat honom. Enligt vallokalsundersökningarna fick han starkt stöd av såväl South Carolinas väckelsekristna som kvinnliga väljare.

Romneys kampanj står inför en tuff utmaning i Florida och framöver. Romney har inte något annat val än att satsa på en betydligt mer aggressiv linje och attackera Gingrich mer offensivt än vad han gjort hittills. Efter lördagens valförlust mer än antydde Romney att han ska gå till attack.

I Florida, som är USA:s fjärde folkrikaste delstat, kommer mycket att handla om kampanjorganisation och pengar. Där har Romney en klar fördel, medgav Gingrich efter valsegern i South Carolina.

–  Vi har kanske inte de pengar som åtminstone en av kandidaterna har, men vi har idéerna och vi har folket, sade Gingrich i sitt segertal.

Men med segervinden i ryggen kommer inte heller Gingrich att sakna resurser – bidragen brukar strömma in för den som har ”momentum” – medvind. Nu har Gingrich också fått en välbehövlig dollarinjektion: Miljardären Sheldon Adelson, kasinomagnat i Las Vegas och USA:s åttonde rikaste man, har skänkt 5 miljoner dollar till Gingrich kampanj.

Ytterst är det annat än pengar som kommer att fälla avgörandet i Florida och bortom. Gingrich har en unik förmåga att tränga igenom i medierna utan att behöva lägga ut en cent på tv-reklam.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.