Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 05:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/giuliani-kritiseras-for-att-be-ukraina-hjalpa-trump/

Världen

Giuliani kritiseras för att be Ukraina hjälpa Trump

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani. Foto: Charles Krupa/AP

Donald Trumps personliga advokat, Rudy Giuliani, ska resa till Ukraina för att få landets nya regering att inleda en utredning mot politiska rivaler till den amerikanske presidenten.

– Det är häpnadsväckande att Trumpadministrationen tar hjälp av en utländsk makt för att påverka det amerikanska valet, säger Demokraten Adam Schiff till nyhetsbyrån AP.

Rätta artikel

Det var tidningen New York Times som avslöjade Giulianis planer på att resa till Kiev för att träffa landets tillträdande president, Volodymyr Zelensky, någon av de närmaste dagarna.

Giuliani vill förmå Ukraina att utreda ursprunget till den särskilda åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning när det gäller Rysslands påverkan av det amerikanska presidentvalet 2016. Han vill också att Ukraina undersöker vilken roll den tidigare vicepresidenten Joe Bidens son, Hunter Biden, haft när det gäller ett gasbolag som ägs av en ukrainsk oligark, skriver New York Times.

Hunter Biden ska enligt Giuliani ha tagit emot stora summor pengar av bolaget. Joe Biden har förnekat att det skulle ha rört sig om något olagligt, skriver AP.

Enligt Donald Trump ska grunderna för Muellers utredning ha varit förfalskade. 

Kritiken mot Giulianis planer var under fredagen hård från Demokraterna som menar att det är mycket tveksamt att ta hjälp av främmande makt när det gäller att ta fram uppgifter om politiska motståndare och därmed kunna påverka det kommande presidentvalet 2020, ett val där Joe Biden kan komma att bli hans utmanare.

– Det är häpnadsväckande att Trumpadministrationen tar hjälp av en utländsk makt för att påverka det amerikanska valet, säger Demokraten Adam Schiff till nyhetsbyrån AP.

Eric Swalwell, en av Demokraternas 21 presidentkandidater, kallar Giulianis planerade resa för ett svek i en intervju med CNN:

– Det är ett svek mot vår demokrati att arbeta tillsammans med andra länder för att påverka valet, säger Swalwell till CNN.

Också ordföranden i representanthusets juridiska kommitté, Jerrod Nadler, är kritisk:

– Vi har hamnat i ett minst sagt beklagligt läge där det anses okej för en amerikansk politiker, inte minst en advokat till en president, att söka utländsk hjälp för att lägga sig i amerikansk politik, sa Nadler.

Rudy Giuliani själv säger att han inte ser några problem med sin resa:

– Vi lägger oss inte i ett val, vi lägger oss i en utredning. Det är inte olagligt, någon kan tycka att det är olämpligt, säger ha till New York Times.

Läs mer: Donald Trump Junior kallad till förhör efter Rysslandsutredningen

Läs mer: Björn af Kleen: Muellers missnöje räcker inte för att rucka på Trumpväljarna