Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 21:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/giuliani-staller-in-ukrainaresan-men-inte-pa-grund-av-kritiken/

Världen

Giuliani ställer in Ukrainaresan – men inte på grund av kritiken

Rudy Giuliani. Foto: Andrew Harnik

Donald Trumps personliga advokat, Rudy Giuliani, ställer in sin hårt kritiserade resa till Ukraina där han skulle försöka få landets nya regering att inleda en utredning mot politiska rivaler till den amerikanske presidenten.

Rätta artikel

Det var tidningen New York Times som avslöjade Giulianis planer på att resa till Kiev för att träffa landets tillträdande president, Volodymyr Zelenskyj, någon av de närmaste dagarna.

Giuliani vill förmå Ukraina att utreda ursprunget till den särskilda åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning när det gäller Rysslands påverkan av det amerikanska presidentvalet 2016. Han vill också att Ukraina undersöker vilken roll den tidigare vicepresidenten Joe Bidens son, Hunter Biden, haft när det gäller ett gasbolag som ägs av en ukrainsk oligark, skriver New York Times.

Kritiken mot Giuliani blev hård och på lördagen meddelade advokaten att han inte kommer att resa.

Men det är inte kritiken mot att han på det här sättet skulle försöka ta hjälp av ett annat land som får Giuliani att ställa in resan. I en intervju med Fox News på lördagen sa Giuliani att han var tveksam till att mötet med ukrainarna skulle bli produktivt eftersom den nye presidenten, enligt Giuliani, är omgiven av personer som är korrupta och fiender till USA:

– Jag skulle möta en grupp människor som är fiender till presidenten... och i en del fall fiender till USA, sa Giuliani till Fox News.