Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 09:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/glaciaren-tacks-med-lakan-for-att-inte-smalta/

Världen

Glaciären täcks med lakan för att inte smälta

På flera tusen meters höjd arbetar man sig stegvis nedför gliacären Presena.
På flera tusen meters höjd arbetar man sig stegvis nedför gliacären Presena. Foto: Miguel Medina/AFP

Italienska glaciären Presena täcks nu med jättelika vita presenningar som ska blockera solens strålar. När arbetet är klart kommer ett område på 100.000 kvadratmeter av glaciären att vara skyddat. 

Sedan 1993 har mer än en tredjedel av Presena-glaciären i norra Italien smält bort. Varje sommar när skidsäsongen har avslutats placerar därför ett italienskt team ut vita presenningar över glaciären för att konservera den is som finns kvar. 

Presenningarna reflekterar tillbaka solens strålar och håller nere temperaturen, vilket hindrar isen från att smälta. Dukarna är 70 gånger fem meter stora och när de är utlagda är det svårt att skilja dem från snön. 

– Det här området fortsätter att krympa, så vi täcker så mycket av det som möjligt, säger Davide Panizza, 34, som leder arbetet till Guardian.

Dukarna är 70 gånger 5 meter stora.
Dukarna är 70 gånger 5 meter stora. Foto: Miguel Medina/AFP

Arbetet görs på mellan 2.700 och 3.000 meters höjd. Under sex veckors tid arbetar sig gruppen stegvis ned för berget. Presenningarna sys ihop för att varm luft inte ska komma in mellan dem. Därefter lägger arbetarna sandsäckar över dem för att hålla dukarna på plats.

Första gången täckningsarbetet genomfördes var 2008. Då lades dukarna ut över 30.000 kvadratmeter. Sedan dess har projektet växt i storlek. När Davide Panizza och hans kollegor är klara för den här sommaren kommer de ha täckt 100.000 kvadratmeter av glaciären. Det motsvarar ungefär fjorton fotbollsplaner.

Liknande metoder används även på ett par österrikiska glaciärer, men i mindre omfattning, berättar Panizza för Guardian.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt