Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/gladje-i-ramallah-nar-100-kongressledamoter-tar-avstand-fran-trumps-fredsplan/

Världen

Glädje i Ramallah när 100 kongressledamöter tar avstånd från Trumps fredsplan

Palestina president Mahmud Abbas.
Palestina president Mahmud Abbas. Foto: Thaer Ganaim

RAMALLAH. På president Mahmud Abbas kansli i Ramallah är stämningen hög efter att hundra demokratiska kongressledamöter tagit avstånd från Donald Trumps fredsplan för Israel–Palestina. Abbas reser i veckan till New York för att tala i FN och överlägga med Israels förre premiärminister Ehud Olmert.

– Vi gläder oss över detta. USA är inte bara Trump, tack och lov, och Israel är inte bara Netanyahu, säger en person i Abbas stab till DN.

Planens officielle upphovsman, Trumps svärson Jared Kushner, beskyllde på torsdagen Abbas för de pågående oroligheterna i Jerusalem och på Västbanken. Den palestinske chefsförhandlaren Saeb Areqat replikerade att det är ”ockupationen och USA:s kolonialistiska program som alstrar våld”.

Palestinas chefsförhandlare Saeb Areqat.
Palestinas chefsförhandlare Saeb Areqat. Foto: Ayman Nobani Xinhua

I ett brev till Trump varnar hundra av det demokratiska partiets folkvalda för att fredsplanen ”fördjupar krisen” och ”spolierar möjligheterna till en tvåstatslösning”. Brevet brännmärker också tidpunkten för planens lansering som en ”otillbörlig inblandning i den israeliska valkampanjen”.

I Israel växer tvivlet kring planens tillkomst. Kushner och hans medarbetare, som visat sig ha ytterst dimmiga begrepp om realiteterna på marken, kan inte på eget bevåg ha producerat den karta över framtida gränser som väckt premiärminister Benjamin Netanyahus jubel.

Fredsplanens upphovsman och Donald Trumps svärson, Jared Kuschner.
Fredsplanens upphovsman och Donald Trumps svärson, Jared Kuschner. Foto: Drew Angerer

Enligt kartan skall Israel avstå betydande områden i Negevöknen, som via smala korridorer skall knytas samman med Gazaremsan. Dessa ökenområden ligger alldeles intill israeliska militärbaser och deras omfattning och avgränsning måste ha gjorts i Israel, inte i Washington. Lika otroligt är det att Kushner och hans amatörmässiga medhjälpare skulle ha ritat om gränsen mellan Västbanken och norra Israel så finurligt att flera av de största arabiska orterna i Israel med ett pennstreck förpassas till den palestinska staten. 

Netanyahu, som häromdagen förkunnade att stora delar av Västbanken skulle annekteras av Israel före valet den 2 mars, har nu medgivit att detta nu är mindre troligt. Trump och Kushner vill inte att deras plan skall ses som ett israeliskt beställningsarbete, och har sagt nej till annektering nu. Netanyahu fortsätter att vädja till Trump om lov att åtminstone annektera något litet av Västbanken före valet.

Läs mer: Mahmud Abbas kapar alla band till Israel och USA  

Erdogan till attack mot arabländer som stöder Trumps fredsplan