Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Glädje runt om i arabvärlden över Mubaraks fall

I Jemen, som skakats av oro sedan upproren började i Tunisien, drog tusentals människor ut på gatorna efter Egyptens president Hosni Mubaraks avgång. Också i Marocko, Jordanien, Tunisien och de palestinska områdena firades det.

– I går Tunisien, i dag Egypten och i morgon kommer jemeniter att bryta sina kedjor, skanderade folkmassorna i huvudstaden Sanaa.

Också i staden Taiz söder om Sanaa förekom demonstrationer.

För att stävja tidigare protester har landets president Ali Abdullah Saleh lovat att varken han eller sonen Ahmed kommer att kandidera i valet 2013.

Minst 10.000 extrapoliser har kallats till Algeriets huvudstad inför planerade demonstrationer mot regimen, uppger oppositionen.

– Tåg har stoppats och samma sak kommer att ske med annan kollektivtrafik, hävdade Said Sadi från oppositionsgruppen RCD inför den protestmarsch som ska hållas i Alger på lördagen.

Enligt Sadi har också stora mängder tårgas förts in i landet.

Den 22 januari
försökte ett par hundra demonstranter protestera mot president Abdelaziz Bouteflikas styre, men slogs tillbaka av kravallpolis. Nu hoppas en nybildad oppositionsgrupp, CNCD, ändå samla lika stora skaror demonstrerande som i Tunisien och Egypten.

Trots fattigdom och ett korrupt och auktoritärt styre är samtidigt situationen något annorlunda i Algeriet, där minnena är starka av 1990-talets blodiga inbördesstrider med uppemot 200.000 döda.

I Jordaniens huvudstad Amman samlades cirka 3.000 personer – islamistiska ledare, fackföreningsfolk, vänsteraktivister och egyptier – för att fira Mubaraks avgång och göra klart för makthavare att det som skett är ”en läxa” för alla korrupta arabiska regimer.

Liknande scener syntes i Gazaremsan och på Västbanken där mängder av palestinier visade sin glädje.

I Marockos huvudstad Rabat genomfördes demonstrationer där krav om reformer fördes fram.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.