Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Glädjetårarna får inte tvätta bort blodfläckarna”

01:02. I dag, söndag, är det 25 år sedan muren föll i Berlin. DN:s Jan Lewenhagen finns på plats i centrala Berlin och rapporterar om minneshögtiden och kvällens festligheter.

En cirkel slöts på minneshögtiden i Berlin på söndagsförmiddagen – de två talarna Ehrhart Neubert och Angela Merkel var med i samma nybildade parti hösten 1989. ”När hon kom undrade jag först vad det där var för en”, berättar Ehrhart Neubert.

Ehrhart Neubert är präst och var en centralgestalt i den underjordiska oppositionsrörelsen under 80-talet. I dag talade han när minneshögtiden inleddes på Bernauer Strasse där ett stycke av muren ännu står kvar.

– Glädjetårarna från den 9 november får inte tvätta bort blodfläckarna från diktaturens offer, manade han och de som deltog i ceremoning stack rosor i murens sprickor.

Lite senare talade förbundskanslern Angela Merkel när hon invigde det utvidgade murmuséet vid Bernauer Strasse och påminde om att den fredliga revolutionen i DDR var en del i ett större skeende. Den hade knappast varit möjlig om inte Michail Gorbatjov satte igång sin perestrojka i Sovjetunionen, om inte varvsarbetarna i Polen hade strejkat och bildat fackföreningen och om inte Ungern öppnat gränsen mot Österrike hösten 1989.

För 25 år sedan träffades Neubert och Merkel första gången.

Neubert hade i september 1989 varit med och bildat det illegala partiet Demokratisk uppbrott, vars medlemmar i första hand kom från kyrkliga kretsar.

Merkel hade efter murens fall börjat engagera sig politiskt och letade efter en rörelse eller ett parti som passade henne. Annars arbetade hon som forskare vid vetenskapsakademin, Merkel var promoverad fysiker.

Så en decemberdag 1989 hamnade hon hos Ehrhart Neubert för att bekanta sig med partiet Demokratiskt uppbrott som vid den tidpunkten inte hade återföreningen på dagordningen, utan strävade efter att reformera DDR.

När DN tidigare i höstas besökte den i dag 74-årige Ehrhart Neubert i hans hem i Thüringen berättade han att Merkel inte hade gjort något större intryck på honom.

– Jag undrar vad det där var för en, men när jag fick höra att hon var fysiker blev jag väldigt intresserad eftersom vi hade så många präster i partiet, berättade Neubert, som därmed var en av alla de män som från början underskattade Angela Merkel.

Angela Merkel tog tjänstledigt från vetenskapsakademin och gjorde en snabb partikarriär, det hette att Merkel var den enda som kunde montera ihop de datorer som partiet fick från väst.

Merkel blev partiets talesman inför de första fria DDR-valen 1990 och sedan vice talesman i den nya DDR-regeringen som verkade i ett halvår innan återföreningen var ett faktum.

Sedan fortsatte Angela Merkels karriär i det återförenade Tyskland och det likaså återförande CDU (Kristligt-demokratiska unionen).

Tio år senare blev hon partiordförande och valdes till Tysklands nya förbundskansler 2005.

Ehrhart Neubert valde så småningom bort politiken och skrev historia istället _ det resulterade i tegelstenen Unsere Revolution (Vår revolution) som också blev hans doktorsavhandling.

Hemma i sitt bibliotek har han flera bokhyllor fyllda med dokument från motståndsåren under 1980-talet.

– Förbundsarkivet vill gärna ha dem, men jag lämnar inte så gärna ifrån mig papperen, sade Neubert när DN träffade honom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.