Glest befolkad högerextrem samling i Washington - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Glest befolkad högerextrem samling i Washington

00:53. De högerextremas marsch i Washington blev lite av ett fiasko då bara ett 25-tal personer dök upp. Motdemonstranterna var uppemot hundra gånger fler.

Washington. Bara ett tjugotal personer deltog i helgens högerextrema demonstration utanför Vita huset. Arrangören Jason Kessler hade lovat att åtminstone 400 extremister skulle dyka upp. Det tyder på att det råder en organisatorisk kris för den amerikanska extremhögern.

En ytterst liten grupp högerextremister och nynazister samlades framför Vita huset på ettårsdagen av den betydligt större demonstrationen i Charlottesville förra sommaren, där tre personer omkom. Tusentals motdemonstranter protesterade samtidigt mot högerextremisterna i parken bredvid.

Evenemanget får betraktas som ett ordentligt misslyckande för den organiserade högerextremismen i USA. Efter fjolårets dramatiska kravaller i Charlottesville befarades en landsomfattande våg av högerextremt våld i USA. Mycket uppmärksamhet har sedan dess riktats mot amerikanska nynazister och den så kallade alternativhögern, en grupp av mestadels yngre högerextremister och antisemiter. Men efter helgens misslyckade demonstration i Washington framstår den amerikanska högerextremismen som en splittrad och försvagad rörelse.

Många högerextrema organisationer och ledare har drabbats av ordentliga bakslag under det senaste året, då de stängts av från plattformar för sociala medier, förbjudits att använda betaltjänster som Paypal och i flera fall dömts eller åtalats för grova brott. Jason Kessler ordnade fjolårets demonstration i Charlottesville och försökte arrangera en uppföljare i samma stad i år. Men myndigheterna i Charlottesville gav honom inget tillstånd att demonstrera, så i stället flyttades marschen till Washington. Han sade inför demonstrationen att han förväntade sig 400 deltagare, men i duggregnet på söndagen syntes bara ett tjugotal personer i Kesslers demonstration.

Trots att den amerikanska extremhögern haft ett enormt genomslag för sina idéer, med en president som är ovanligt lyhörd för främlingsfientlig populism, så är det för tillfället en rörelse som saknar ledarskap och organisatoriska färdigheter. Det är värt att ifrågasätta hur rimligt det är att Jason Kessler, som inte ens kunde få ihop en tiondel av den folksamling han utlovat inför demonstrationen, under veckan givits utrymme för långa intervjuer i USA:s största nyhetsmedier. Radiokanalen NPR fick skarp kritik från medieforskare och politiska journalister i helgen efter att de sänt en lång intervju med Jason Kessler utan att ifrågasätta hans påståenden eller korrigera hans faktafel.

Inför Kesslers ankomst till Washington på söndagen bevakades varje steg i hans resa med pendeltåg från Washington-förorten Vienna in till stadskärnan. I själva pendeltågsvagnen satt ett tjugotal högerextremister, men betydligt fler journalister.

När Kessler och högerextremisterna väl anlände till centrala Washington gick en antirasistisk motdemonstrant bredvid dem i flera kvarter och höll upp en skylt med texten: “Nazistiska skitstövlar, vi är fler än er”.

Det var onekligen sant. Motdemonstranterna som samlats vid Lafayette square, utanför Vita huset, var ett drygt tusental och mer än tillräckligt för att fylla hela parken framför Vita huset. När den lilla gruppen högerextremister väl anlände överröstades de snabbt av motdemonstranterna.

Julia Roome, en universitetsstudent från Maryland utanför Washington, höll i en skylt med texten: “Förlorare 1865, förlorare 1945, förlorare 2018”, vilket illustrerades med bilder på sydstatsflaggan, nazisternas hakkors och den amerikanska alternativhögerns inofficiella symbol, den tecknade gröna grodan Pepe. 

– De här rasisterna har bytt sina symboler från sydstatsflaggan till hakkors till Pepe, men det är samma ideologi, sade hon.

Efter fjolårets attack i Charlottesville riktades skarp kritik mot president Trump för uttalanden där han försvarade högerextremisterna. I år ställdes tydliga krav på Trump från partikollegor och debattörer att markera personligt avstånd till nynazisterna inför demonstrationen i Washington. I ett Twitter-meddelande inför helgen skrev Trump: “Upploppen i Charlottesville för ett år sedan resulterade i sanslös död och splittring. Vi måste enas som nation. Jag fördömer all sorts rasism och våldshandlingar. Fred till ALLA amerikaner!”

Liberala kritiker och experter på högerextremism påminde om att meddelandet inte innehöll någon specifik kritik riktad till just högerexremister. Bland Trumps anhängare är det vanligt att tala om “omvänd rasism”, där de påstår att vita förtrycks av etniska minoriteter. 

Vid ett kort tal framför Vita huset upprepade Jason Kessler, högerextremisten som låg bakom demonstrationen, just detta budskap då han förklarade att samlingen handlade om att starta en “medborgarrättsrörelse för vita”. Han talade kort om att den högerextrema Alex Jones, som driver konspirationsplattformen Infowars, stängts av från Facebook som ett exempel på denna påstådda diskriminering mot vita. Men Jones stängdes inte av för att han är vit utan för att han spridit hot och lögner som bröt mot Facebooks användarregler.

Bland motdemonstranterna var det ingen som såg Trumps budskap som en trovärdig markering mot högerextremismen.

– Varför kan han inte bara nämna nynazisterna vid namn och ta avstånd från dem? Han verkar mer mån om att behålla deras väljarstöd i nästa val, säger Julia Roome.

– Trump har ju uppmuntrat högerextremisterna i flera år med sin retorik, så det är klart att han inte vågar alienera dem nu, sade Diane Douglas, en annan motdemonstrant som höll i en skylt med ett överstruket hakkors.

Julia Roome, en universitetsstudent från Maryland, kom till Washingtonför att demonstrera mot nynazisterna utanför Vita huset.
Julia Roome, en universitetsstudent från Maryland, kom till Washingtonför att demonstrera mot nynazisterna utanför Vita huset. Foto: Martin Gelin

Den stora samlingen av motdemonstranter kom från åtminstone 22 olika organisationer, som var allt från den svarta rättighetsrörelsen Black Lives Matter till lokala antifascistiska grupper, samt religiösa ledare som vädjade om fridfulla protester. En antirasistisk demonstrant greps tidigt på söndagen för att ha spottat på nynazisterna, men annars var det sällsynt att se konfrontationer mellan de olika grupperna av demonstranter.

Utöver den lilla skaran av högerextremister som deltog i Jason Kesslers samling fanns det ett utspritt antal högerextrema provokatörer som försökte starta bråk med motdemonstranterna. En av dem gick fram till en polis och sade att han blivit misshandlad av en antifascistisk aktivist. Polisen förklarade lugnt för honom att han sett deras konfrontation och att antifascisten inte ens hade rört honom.

När högerextremisternas demonstration officiellt skulle börja, klockan halv sex på söndagskvällen lokal tid, började ett ösregn falla över Washington. Den lilla gruppen av högerextremister bestämde sig abrupt för att avbryta demonstrationen och eskorterades raskt ut från området av ett femtiotal poliser. 

Kort därpå packade även motdemonstranterna ihop och lämnade stadskärnan. Vid en stor ek på Lafayette Square hjälpte en grupp motdemonstranter en ung flicka att klättra ned från ett träd. Det var det mest dramatiska som skedde framför Vita huset på söndagskvällen.

Kvällen får betraktas som framgångsrik för motdemonstranterna, polisen och Washingtons myndigheter. Men det var en smärre katastrof för Jason Kesslers försök att etablera sig som en ny högerextrem ledare i USA.

Läs mer: Charlottesville blev en måltavla för högerextremisterna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.