Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/global-undersokning-750-miljoner-manniskor-vill-emigrera/

Världen

Global undersökning: 750 miljoner människor vill emigrera

En båt med migranter som alla fått flytvästar inför att de ska förflyttas till ett räddningsfartyg.
En båt med migranter som alla fått flytvästar inför att de ska förflyttas till ett räddningsfartyg. Foto: Anders Hansson

Åtgärderna från EU och andra länder att hindra migrantströmmarna verkar ha liten effekt. 15 procent av världens befolkning skulle emigrera om de fick chansen – och antalet fortsätter att stiga, visar en ny Gallupundersökning. 

Katarina Lagerwall
Rätta artikel

Allt sedan flyktingkrisen i Europa 2015 då EU upplevde ett inflöde av människor som saknar motstycke har migrationsfrågan dominerat den politiska debatten i såväl Europa som flera andra håll runt om i världen. 

I USA har frågan fått ny aktualitet efter höstens migrantkaravan från främst Guatemala och hanteringen av barn i förvaren, liksom president Donald Trumps krav på byggandet av muren mot Mexikos gräns som har lett till budgetkris och stängning av statsapparaten.

För att förhindra migranter att ge sig ut på riskfyllda resor eller månadslånga vandringar har EU, USA och andra länder satt in en rad åtgärder, allt från skärpt gränsbevakning till ökat bistånd. 

Regeringarnas åtgärder verkar dock ha liten effekt på människors dröm om att fly fattigdom, arbetslöshet och konflikter för att skapa sig ett bättre liv. Det visar en ny stor internationell Gallupundersökning bland drygt 450.000 vuxna i 152 länder.

Drygt 15 procent av världens befolkning svarar att de skulle emigrera permanent om de hade möjlighet. Det motsvarar ungefär 750 miljoner personer. 

Undersökningen som genomfördes 2015–2017 visar också att antalet ökar, med 14 procent sedan förra mätningen 2013–2016, och med 13 procent från mätningen 2010–2012. 

Migrationsdrömmen är starkast hos personer i Latinamerika och i afrikanska länder söder om Sahara och i Nordafrika samt Mellanöstern. Även i Nordamerika uppger allt fler en önskan om att emigrera. Från att ha legat still på runt 10 procent i tidigare mätningar har siffran stigit till 14 procent. 

I Afrika ökade antalet som uppgav att de vill emigrera från 30 procent till 33 procent sedan förra mätningen, trots att det många gånger innebär att man måste riskera livet på smugglarnas båtar över Medelhavet för att nå Europa. 

Chefen för immigration på Dansk Flyktingråd, Bram Frouws, tror att det trots insatser för att förbättra villkoren i hemländerna kommer ta lång tid innan man kan se några förändringar i migrantströmmen från den afrikanska kontinenten till Europa.

– Det finns inga snabba lösningar. Det kommer att ta årtionden, minst, säger han till Jyllandsposten.

Andra menar att EU:s åtgärder har haft effekt och pekar på siffror från UNHCR som visar att migrationen från Afrika till Europa över Medelhavet har minskat med 92 procent sedan 2015. 

– Politiken fungerar. Vi har fått bättre ordning på tillströmningen av illegala migranter men det är klart, vi är inte i mål vad gäller att skapa arbete och hopp om en bättre framtid i de potentiella migranternas hemländer, säger danska utvecklingsministern Ulla Tørnæs (V) till nyhetsbyrån Ritzau.

Länderna som man helst vill flytta till, om man får chansen, har varit desamma i tio år och handlar om 18 länder för två tredjedelar av de potentiella migranterna i undersökningen. 

Allra mest lockar USA – en av fem (21 procent) vill flytta dit  – därefter kommer Kanada, Tyskland, Frankrike, Australien och Storbritannien som vardera attraherar 30 miljoner deltagare. Sverige hamnar på plats 14. 

Samtidigt visar undersökningen att många inte alls har någon önskan om att flytta. I exempelvis Asien är andelen vuxna med migrationsdrömmar liten och siffran har inte förändrats de senaste mätningarna. Samma trend finns bland invånare i EU-länderna som i stort sett är nöjda med tillvaron i det egna landet.