Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 10:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/golden-state-killer-erkanner-13-mord/

Världen

”Golden state killer” erkänner 13 mord

Joseph James DeAngelo under förhöret på måndagen.
Joseph James DeAngelo under förhöret på måndagen. Foto: Rich Pedroncelli/TT

Den tidigare polisen Joseph James DeAngelo har erkänt att han är den seriemördare som kallats ”Golden state killer”. Flera decennier efter att de brutala brotten begicks erkände han på måndagen 13 mord med särskilda omständigheter och 13 kidnappningar.

Förutom mord och kidnappningar misstänks Joseph James DeAngelo för att ha våldtagit ett femtiotal kvinnor. Brotten begick runt om i Kalifornien mellan 1976 och 1986 och för de många våldtäkterna har preskriptionstiden gått ut.

Erkännandena är en del av ett avtal som gör att han inte kommer att dömas till döden när en ny domstolsförhandling hålls i augusti.

De särskilda omständigheter som omger morden är att de begick med särskild råhet. Han bröt sig ofta in hos människor under natten och utsatte offren för grovt fysiskt och psykiskt våld innan han tog deras liv. De kidnappningar han misstänks för gjordes i syfte att råna offren. 

74-åriga Joseph James DeAngelo greps för två år sedan, efter att polisen låtit jämföra dna-prover från brottsplatserna med dna-prover som personer lämnat över till organisationer och företag som bedriver släktforskning. De fick då en match med avlägsna släktingar till Joseph James DeAngelo och kunde på så vis ringa in gärningsmannen. 

Tekniken är samma som användes i utredningen av det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping, för vilket en misstänkt greps tidigare i juni. 

I stället för en rättssal hölls måndagens förhör i en sal på California State University–Sacramento. Då över 150 offer och anhöriga väntades delta beslöt åklagaren att använda en större sal utanför domstolen. Detta så att fysisk distans skulle kunna hållas för att förhindra spridningen av det nya coronaviruset. 

”Jag erkänner”, sade Joseph James DeAngelo upprepade gånger, allt eftersom åklagaren läste upp åtalspunkt efter åtalspunkt, skriver ABC News

Bland annat erkände han ett dubbelmord på en man och kvinna år 1981. Enligt åklagaren dödade han mannen först innan han våldtog kvinnan och sedan dödade även henne. 

Efter erkännandet talade dottern till den mördade kvinnan med ABC News om sina känslor. 

– Det finns inget avslut på det här. Det är en livslång process, sade hon då.

Först var teorin att det rörde sig om tre olika gärningsmän, som fick namnen ”Visalia ransacker”, ”East area rapist” och ”Original night stalker”. Senare hittade dock polisen kopplingar mellan fallen, vilket kunde stärkas med dna i början av 2000-talet. Den oidentifierade gärningsmannen fick senare namnet ”Golden state killer”.

Josef James DeAngelo arbetade som polis då många av brotten begicks. Han fick sparken från polisarbetet 1979, efter att han gripits för snatteri.

Ämnen i artikeln

Kalifornien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt