Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 19:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/google-raderade-kurdistan-karta/

Världen

Google raderade karta över kurdiska områden

Grafik: Google Maps

Google har tagit bort en hemmagjord karta över kurdiska områden från sin karttjänst. Beslutet kom efter krav från turkiska myndigheter. Ändå togs den bort för användare från hela världen – långt mer än vad lagen kräver av företaget.

Linus Larsson
Rätta artikel

Kartan i fråga var inte en del av Googles vanliga kartor, utan hade skapats av en enskild användare med hjälp av tjänsten ”Mina kartor”. Den låter vem som helst markera platser och rita gränser ovanpå världskartan. I det här fallet hade området som traditionellt har haft en stor kurdisk befolkning ritats ut och fått namnet ”Kurdistan”. Området inkluderade delar av Turkiet, Syrien, Iran och Irak.

Kartan var offentlig och kunde nås genom en speciell länk. Den visades också på kurdiska mediesajter. Däremot dök den inte upp vid en vanlig sökning efter ”kurdistan” på karttjänsten. 

Ändå väckte den stor uppmärksamhet i Turkiet. I regimtrogen media beskrevs den som ”skandalös”. Kring jul nådde frågan parlamentet. Transport- och infrastrukturminister Cahit Turha lovade då att sätta press på Google för att den användarskapade kartan skulle försvinna.

Att bara använda ordet ”Kurdistan” är för många turkar, och för regeringen under den hårdföre president Erdogan, mycket kontroversiellt och uppfattas som stöd till separatister bland den kurdiska minoriteten. 

Kort efter ministerns uttalande gick kartan inte längre att nå. Men inte nog med att den blockerades i Turkiet, den försvann för användare över hela världen. I ett uttalande till DN bekräftar Google att det skedde efter ett turkiskt domstolsbeslut och hänvisar till att användarskapade kartor kan behöva tas bort i ett visst land om dess lagar kräver det. 

Men Google gick längre än så. Kartan blockerades för användare i hela världen, långt utöver vad den turkiska domstolen hade rätt att begära av den amerikanska nätjätten. Enligt Google ska det ha berott på en teknisk begränsning. 

Därför nåddes besökare från exempelvis Sverige av ett meddelande om att kartan hade försvunnit. Anledningen uppgavs vara att den bröt mot användarvillkoren.

Först senare ändrades blockeringen. I dag går den att nå från omvärlden, men är fortfarande stängd för användare i Turkiet i enlighet med domstolsbeslutet. 

Googles riktlinjer för användargenererade kartor sammanfattas i några korta punkter, som att de inte får användas för kriminella aktiviteter, för att avslöja andras privata uppgifter, för att trakassera eller sprida skadlig mjukvara.

Den användargenererade kartan har i skrivande stund visats med än 1,7 miljoner gånger.