Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/google-stramar-at-reglerna-kring-trakasserier/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Google stramar åt reglerna kring trakasserier

Google-anställda i New York protesterade mot hur bolaget hanterat sexuella trakasserier.
Google-anställda i New York protesterade mot hur bolaget hanterat sexuella trakasserier. Foto: Bryan R Smith/AFP

Över 20.000 Google-anställda runtom i världen protesterade mot hur bolaget hanterat sexuella trakasserier i förra veckan. 

Nu har Google tagit till sig den hårda kritiken och skärper till reglerna, enligt Reuters.  

Googles uppstramning kommer efter förra veckans massprotester från över 20.000 anställda runtom i världen. Ilskan mot bolaget kom efter att New York Times avslöjade att bolaget betalat mångmiljonbelopp i fallskärmar till manliga chefer som anklagats för trakasserier. 

En chef som lämnade bolaget för fyra år sedan fick närmare 820 miljoner kronor och ett offentligt tack av Larry Page, medgrundare av Google. Att en kvinnan tidigare hade anklagat chefen för sexuella trakasserier tystades ned.

Nu vill bolaget sköta hanteringen kring sexuella trakasserier på arbetsplatsen bättre och säger att skiljedom kan bli ett alternativ för påstådda anklagelser om sexuella trakasserier. Dessutom kommer anställda som misslyckas fullfölja den obligatoriska utbildningen gällande sexuella trakasserier att påverkas negativt. 

Både Larry Page och Sundar Pichai, vd för Google, har tidigare sagt att de är ledsna för den kultur som finns på arbetsplatsen och har lovat att komma med åtgärder. 

I ett internt brev, enligt Reuters, skriver Sundar Picha nu till de anställda: 

”Vi erkänner att vi inte alltid har gjort allting bra och vi är uppriktigt ledsna för det. Det är uppenbart att vi behöver göra några ändringar.”

De anställda har bland annat krävt att minst en anställd ska ingå i bolagets styrelse och att en könsrelaterad lönekartläggning görs. Krav som bolaget inte har bemött.

Sundar Pinchar säger dock att Google kommer att släppa fler detaljer gällande resultatet av deras interna utredning om sexuella trakasserier. De som har utsatts för sexuella trakasserier kommer att erbjudas stödpersoner om de vill ha det, enligt nyhetsbyrån. 

Bolaget kräver också att anställda måste gå på de obligatorisk utbildning gällande sexuella trakasserier varje år, i stället för vartannat år som det tidigare har varit.

Google-chefer måste också skapa miljöer där en överdriven ”alkoholkonsumtion är starkt avskräckande”. 

– I 20 procent av trakasserifallen på arbetsplatsen har gärningsmännen druckit, säger Google i ett uttalande, enligt Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.