Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Gösta Wollin landade i en köksträdgård

Långt över hundra svenskar deltog i invasionen i Normandie på den allierade sidan. En av dem var Gösta Wollin från Ystad som på sommaren 1944 skrev i DN om sin tid som frivillig fallskärmssoldat i USA:s armé.

Han landade i en köksträdgård i Neuville-au-Plain strax norr om Sainte-Mère-Eglise några minuter före midnatt mot den 6 juni. Han ryckte ned fallskärmen från träden och låg blickstilla när han såg en tysk soldat komma ut i trädgården, bara några meter ifrån honom för att titta upp mot de allierade planen. Gösta Wollin blev inte upptäckt och kunde ta sig till den avtalade mötesplatsen.

Gösta Wollin kom till USA 1941 efter att i Norge upplevt den tyska invasionen och upprörts över judeförföljelserna i Tyskland. Trots sin ålder, han var född 1913, fick han bli frivillig, togs ut till underrättelsetjänsten och blev expert på de tyska väpnade styrkorna.

Inför dagen D var han på 82:a flygburna divisionen för att utbilda soldaterna. Helt utan hopputbildning deltog han i luftlandsättningsoperationen. I planet placerades han sist i raden av hoppare, berättar han i en DN-artikel från 30 juli 1944. ”Det kan hända att ni kommer att stelna till i uthoppsögonblicket. Då stoppar ni upp de andra och blir orsak till att de landar långt ifrån målet. Ni förstår varför det är omöjligt att ni ändrar plats”, förklarade en major för honom när han ville ha en erfaren hoppare bakom sig.

– Vi vet med säkerhet att långt över hundra svenska medborgare deltog, men det kan ha varit flera hundra. Om vi dessutom räknar med svenskamerikaner, födda i Sverige eller i USA av svenska föräldrar, talar vi om många tusen, säger Lars Gyllenhaal som tillsammans med Lennart Westberg skrivit boken ”Svenskar i krig 1914–1945” om bland annat svenskarna som landsteg i Normandie.

De flesta var sjömän men många även soldater och piloter och återfanns i amerikansk, kanadensisk, brittisk, polisk och norsk uniform.

Gösta Wollin bosatte sig senare i USA och blev bland annat världsberömd oceanograf. Han dog 1995.

En annan svensk som slogs på den allierade sidan, en av få som lever i dag, är Karl Habsburg, i dag 92 år. Han landsattes nära Bayeux.

– Det var en enastående upplevelse. Det var min plikt, säger han stolt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.